Сезон розчищення кладовищ 2021 року завершився

Марла чистить лицеві сторони відновлених надгробків на старому кладовищі минулого місяця. Фото © ЄСР.

Зараз на заході України температура швидко опускається, і ми з Марлою дійшли до висновку, щоб сезон для роботи з розчищення від дикої рослинності єврейських місць поховань у Рогатині завершився. Ми ж очікуємо ще більше опадів дощу перед початком снігу, а рослинне життя затихає, однак холод повинен значно уповільнити дике зростання, отож ми можемо зосередити свої зусилля на інші проєкти.

This article is also available in English.

Ми з Василем працюємо на передній частині старого кладовища раніше цього місяця. Фото © ЄСР.

З весни “Єврейська спадщина Рогатина” працювала загалом двадцять днів впродовж п’ятьох місяців, пройшовши кілька циклів розчищення на великому старому єврейському кладовищі Рогатина, меншому новому єврейському кладовищі та єврейському масовому похованні у полях на південь від міста. Наш добрий друг і колега Василь Юзишин працював сам чи з іншими кожного з цих днів, формуючи собою основу нашої роботи з розчищення впродовж другого року пандемії. Під час двох з днів до Василя приєднався наш друг й активіст зі спадщини Саша Назар, голова Львівського волонтерського центру. Після того як Марла та я повернулися в Україну наприкінці серпня, ми також супроводжували Василя в останні п’ять робочі дні на усіх трьох місцях. Невелика ділянка навколо меморіалу на північному єврейському масовому похованні, що перебуває у власності міста у промисловому районі, підтримується для нас Ігорем Залипком, інженером на північному місці, який також насадив й доглядав за квітучими кущами на обох місцях масових поховань.

Василь під час роботи з нами на новому кладовищі у вересні. Фото © ЄСР.

Часті дощі, що випали цього року (набагато частіші, ніж зазвичай), ускладнили складання графіка роботи, навіть тоді як власний графік Василя був більш відкритий через те, що пандемія значно зменшила кількість відвідувачів на заході України. Ми вдячні за його наполегливість та гнучкість тримати місця під контролем і підтримувати добрі стосунки з сусідами кладовищ.

Марла і наша подруга Тетяна Петрів з головою Рогатинської пожежно-рятувальної частини та фрагмент надгробка, знайдений на їхньому об’єкті. Фото © ЄСР.

Відновлення єврейських надгробків – часто імпровізована діяльність під час днів розчищення кладовища цього року, зокрема з п’ятьох різних локацій впродовж наших останніх чотирьох днів розчищення. “Сезон” для відновлення надгробків ніколи не завершується і до нас цілком знову цього року можуть звернутися місцеві жителі Рогатина та активісти щодо нових знахідок надгробків чи уламків.

Наша основна команда на старому єврейському кладовищі Рогатина наприкінці сезону. Фото © ЄСР.

Наше тривале зусилля контролювати отруйний борщівник
на ділянках. Фото © ЄСР.

Ми задоволені виглядом місць поховань станом на минулий тиждень, у наш останній день розчищення цього року. Важка відновлювальна робота, яку у 2017 та 2018 р.р. провели ми й багато інших волонтерів, за якими слідувала регулярна підтримка наступними роками, означає, що ми можемо контролювати дику рослинність меншою бригадою, працюючи кілька разів на місяць під час сезону зростання.

Зараз ми звертаємо нашу активну увагу на інші проєкти з єврейської спадщини у Рогатині: знакова розмітка для ідентифікації місць поховань та скерування до них відвідувачів за кермом; доопрацювання деталей дизайну та планування для меморіалу на старому кладовищі, щоб інкорпорувати усі віднайдені уламки надгробків; поточні зусилля зі складною програмою “Мережа пам’яті” для посиленого захисту та вшанування на місцях масових поховань; продовження зрізання невеликих пнів нарівні з землею на кладовищах; певні ремонти огорож на кладовищах; та більше. Звичайно, ми продовжуватимемо перевіряти місця поховань у Рогатині під час кожного з наших візитів холодними місяцями – допоки знову не розпочнеться сезон зростання наступного року.

Південне місце єврейського масового поховання Рогатина після нашого останнього розчищення.
Фото © ЄСР.

Рогатинське нове єврейське кладовище після нашого останнього розчищення. Фото © ЄСР.

Рогатинське старе єврейське кладовище після нашого останнього розчищення. Фото © ЄСР.

Переклад Наталія Курішко.