“Мережа пам’яті” – початок проєкту в Рогатині

Логотип програми “Мережа пам’яті” українською, німецькою та англійською мовами.

Ми з Марлою хотіли б повідомити Вас про початки нового проєкту, який, як ми сподіваємось, зрештою забезпечить посилений та стійкий захист і вшанування єврейських масових поховань у Рогатині, а також допоможе розвинути й поширити освітні матеріяли, пов’язані з темою Голокосту, для вчителів й учнів у Рогатині та Україні. Це офіційний трирічний спільний проєкт за участю десятків міст та сіл України. Ми подали заявку на програму в липні минулого року, нас прийняли і ми почали працювати над проєктом на початку 2021 р., отож ми сподіваємось продовжувати до запланованого завершення програми у 2023 р.

This page is also available in English.

Зразки юридичної документації на землю з проекту на попередньому етапі як частина раннього обміну інформацією на поточному етапі.

Програма “Мережа пам’яті”, як і її попередниця “Захистимо пам’ять”, проводиться Фондом “Меморіял вбитим євреям Європи” у партнерстві з Українським центром вивчення історії Голокосту (УЦВІГ) в Києві. Він фінансується за рахунок Федерального міністерства закордонних справ Німеччини; закон про створення Фонду вимагає внеску для “забезпечення того, щоб усі жертви націонал-соціялізму належним чином пам’яталися й вшановувалися”. Перебуваючи зараз на своєму третьому етапі, програма проводиться в Україні вже понад 10 років. На пілотному етапі досліджено й захищено п’ять місць масових поховань до 2015 р.; на наступному етапі ще 15 місць частково чи повністю захищено до 2019 р., проведено заходи й виставки зі вшанування, а також окреслено передовий досвід для дослідження й архітектури.

Марла з прихильниками та свідком випадкових розкопок частини північного масового поховання у Рогатині, під час інтерв’ю ЄСР на початку 2018 р. Фото © ЄСР.

Географічний опис відомих місць в Україні, де масово вбито понад 500 євреїв у “Голокості від куль”. Зі звіту “Захистимо пам’ять” 2019 р.; дані Андрія Уманського і Олександра Круґлова, карта mr-kartographie, Ґота.

Діяльність програми будується на попередніх дослідницьких та документаційних потугах щодо місць масового вбивства й поховання євреїв у Східній Європі французької НУО “Яхад – Ін Унум”, якою управляє католицький священник – отець Патрік Дебуа (та офіційний партнер “Єврейської спадщини Рогатина”), за початкової підтримки Американського єврейського комітету (American Jewish Committee, AJC). Ґрунтуючись на дослідженні організації “Яхад”, навіть на своєму поточному розширеному етапі, обсяг програми може звертатися лише до малої частки із приблизно 2000 місць масових розстрілів в межах сучасної України, включно з принаймні 300 місцями, де було застрелено чи поховано 500 чи більше євреїв. Два масові поховання Рогатина, місця вбивств й поховань понад 3000 євреїв кожне, – типові реліквії руйнувань єврейських громад у регіоні часів війни.

Три лідери програми “Мережа пам’яті” під час дзвінка у Zoom з членом рогатинської команди Ольгою Благою.

В межах адміністрації програми невеликий основний штат досвідчених дослідників (більшість з яких очолювали чи долучалися до попередніх етапів проєкту) доповнюється для поточного етапу спеціалістами у розмаїтті галузей, особливо у галузях розвитку й практики освітньої програми, наставництва і професійної підготовки вчителів (за посередництва української ГО “Інша освіта” та УЦВІГ); історичного дослідження, з акцентом на темі Голокосту (за посередництва УЦВІГ); й українського законодавства, зокрема щодо реєстрації та охорони об’єктів спадщини.

Місце південного масового поховання Рогатина ранньою весною. Фото © ЄСР.

Команда проєкту “Мережа пам’яті” для Рогатина складається з Марли і мене, а також юриста нашої ГО Віто Надашкевича зі Львова, який подавав заявки на проєкт з матеріалів, які ми з Марлою склали разом з україномовними перекладами, наданими нашою давньою прихильницею Наталією Курішко. Наші колеги з команди у Рогатині, які надали листи підтримки до заявки, – це Микола Шинкар (заступник мера Рогатина), Ольга Блага (директор Рогатинського історико-краєзнавчого музею “Опілля”) та Ярема Зварчук (заступник директора Рогатинського ліцею “Гімназія імені Володимира Великого”); підтримку нашій заявці також надав рабин Колесник, лідер єврейської спільноти Івано-Франківська та навколишнього регіону. Нам слід подякувати нашому любому другові Крістіану Геррману за попередження нас про можливість цього проєкту, оскільки початковий конкурс заявок був зроблений лише українською та німецькою мовами, який ми не побачили.

Початкові проєктні місця для поточного етапу “Мережі пам’яті”. Джерело: знімок екрана від робочої групи проєкту.

Окрім Рогатина, інші нові проєкти на заході України на поточному етапі програми включають Долину у нашій власній Івано-Франківській області, Жовкву та Магерів у Львівській області та трохи далі – Киселів у Чернівецькій області та Ясіню у Закарпатській області. Повторні команди проєктів (які також можуть діяти як наставники для нових учасників) включають Раву-Руську у Львівській області, Кисилин у Волинській області, Мізоч і Острожець у Рівненській області та Райгород і Самгородок у Вінницькій області. Деякі учасники очікувано вибудуть через суперечливі часові обмеження; вчителі й громадські адміністрації особливо мають постійні сильні вимоги щодо їхнього часу, а напруга вже очевидна у погіршеному залученні до початкових проєктних виконаних робіт і відеозустрічей (ця програма повністю неоплачувана/волонтерська для усіх учасників).

Учать у тренінгу через Zoom з нашого тимчасового житла у Каліфорії.

Навесні та влітку 2020 р. діяльність проєкту наразі зосереджувалась на представленні координаційної команди та окремих учасників один одному через короткі особисті профілі, презентації місць та проєктів, закриту фейсбук-групу для обміну інформацією й запитань та відповідей, інтерактивну карту розташування команд проєкту та ряд щотижневих онлайн (Zoom) відеозустрічей з усіма командами для поділу інформацією та висвітлення турбот; поки теперішня пандемія Covid-19 обмежила можливості для команд зустрітися особисто. У червні та у липні командні завдання включали детальні анкети про історичне дослідження та характеристику місця масового поховання (географічну та правову). Рогатинська команда має значну перевагу на старті цих двох проєктних завдань; під час останнього десятиліття наш поточний проєкт зі спадщини “Єврейська спадщина Рогатина” (ЄСР) вже дослідив й опублікував значну частину вихідної історії та даних місця з багатьох джерел, включно з історією нашої єврейської громади Рогатина з деталями про Шоа у Рогатині, але також книги колективної пам’яті та особисті мемуари, збірки наукових досліджень та німецький військовий звіт часів війни і показання часів війни єврейських порятованих і свідків з перших вуст серед етнічної української громади про рогатинське ґетто і місця вбивств, зокрема тих, які нещодавно відійшли.

Член команди ЄСР Віто з Марлою та зі мною у міжкомандному обміні про доступні й необхідні ресурси.

Координатори програми очікують, що усі учасники проєкту спілкуватимуться не лише з командою керівників, а й один з одним, особливо регіонально й там, де проєкти можливо проводити у партнерстві для обміну відповідними навичками, знаннями й іншими ресурсами. Один елемент більшого проєкту, у який ЄСР може особливо здійснити внесок прикладом і рекомендаціями для інших проєктів, – це комунікація та промоція місцевої єврейської спадщини та історії через онлайн інструменти, включаючи вебсайти і соціальні медія, як зазначено на вебсайті, який ми розробили для Марлиного недавнього дослідницького проєкту імені Фулбрайта.

Ще не окреслений повний план програми “Мережа пам’яті” та графік на 2021-2023 р.р., однак ми знаємо, що наступними місяцями будуть залучені підготовлені наставники для місцевих освітян та музеїв, а також деякі інші спеціалізовані функції. Якщо пандемія в України значно зменшиться, аби дозволити безпечні подорожі та зустрічі віч-на-віч, деякі команди, ймовірно, відвідають місця інших проєктів і розпочнуть обговорення про можливості співпраці. Після того як ми повернемось в Україну і знову розпочнемо нашу звичну роботу на місцях поховань у Рогатині у вересні, ми сподіваємось на початок декількох таких зустрічей на заході України як репрезентативних для нашого рогатинського проєкту.

Обговорення питань на місці південного масового поховання у 2017 р. з прибічниками й представниками міської влади (а зараз – колеги-члени команди “Мережа пам’яті”). Фото © ЄСР.

Приклад будівельного проєкту на масовому похованні для захисту й вшанування під час попереднього етапу програми.

Координатори програми “Мережа пам’яті” обачно наголосили, що на цьому етапі не надаватиметься достатнього фінансування, щоб покрити витрати технічних оглядів меж масових поховань чи встановлення захисних та пам’ятних елементів на кожному з місць масових поховань, однак ми надіємось, що програма якимсь чином може допомогти нам частково компенсувати значні витрати такої роботи у Рогатині. Ми також сподіваємося, що наша команда може отримати підтримку в інших формах, що включають перевірені стратегії для реєстрації місць масових поховань у регіональних й національних урядових базах даних; рекомендовані тексти і скерування шкільної програми/стратегії для навчання про Голокост у Рогатині та інших середніх школах району; експертні дизайнерські рекомендації щодо ефективного й доступного захисту місця; та переклад основних мемуарів вцілілого у рогатинському ґетто, а також транскрипції/переклад двох відеозаписів показів свідків.

Марла та я доповідатимемо тут час від часу про проєктну діяльність нашої команди в рамках програми “Мережа пам’яті” та будь-які істотні розробки, з яких скористають наші загальні проєктні цілі, що стосуються спадщини й освіти. Будь ласка, зверніться до нас, якщо у Васвв виникнуть питання чи пропозиції для нас і/чи інших членів проєктної команди Рогатина впродовж термінів проєкту.

Переклад Наталія Курішко.