Свіжі новини про північні масові поховання у Рогатині

Завдяки тому, що Михайло Воробець відрекомендував нас, минулого тижня Марла і я змогли провести інтерв’ю з колишнім управителем місця водоканалу у Рогатині, де розташовані єврейські масові поховання внаслідок операції у червні 1943 року. Дискусія відбулася на місці, де нам показували конкретні місця, де більш ніж тридцять років тому під час будівельних робіт були знайдені людські залишки.

With Mr. Semenka at the vodokanal site

З паном Семенькою на місці водоканалу у січні 2018 року (ліворуч) і у квітні 2011 року (праворуч).
Фото © 2011 і 2018 Джей Осборн.

This article is also available in English.

Колишній управитель, Іван Семенька, пішов зі своєї посади у водоканалі у 2011 році, пропрацювавши там декілька десятиліть; як трапляється, ми зустрічали його на цьому місці під час нашого першого візиту до Рогатина у 2011 році з Алексом Денисенком, до того як нам було що‑небудь відомо про загальну невизначеність щодо розташування могил. Пан Семенька був присутній під час значних будівельних робіт у 1982~1983 р.р., коли земля у задній частині ділянки була розкопана для фундаментів будівель і теплиць. У двох місцях, коли чоловіки і машини копали землю, були виявлені людські залишки з масових поховань; залишки зарили знову, а заплановані локації будівель були змінені задля уникнення подальшого розриття могил, проте пан Семенька пам’ятав місце розташування могил відповідно до будівель, які були згодом споруджені біля місця, де ми стояли.

Пан Семенька дуже чіткий і певний щодо точних локацій віднайдених людських залишків, тому для нас було легко географічно визначити ці місця для подальшого розгляду та обмірковування міською радою Рогатина у її планах на усе місце. Оскільки вся територія не була розкопана, пан Семенька не знає повних меж цих могил, однак вони частково визначені радарними сітками, будучи оглянутими у травні~червні 2017 року британськими археологами, яких ми уповноважили вивчити місця могил у Рогатині, застосовуючи неінвазивні методи. Отже, нова інформація від пана Семеньки доповнює нещодавні результати огляду і надає можливість достатньо точно вивести нові кордони.

Ми склали коротке резюме інтерв’ю та інформації, наданої паном Семенькою з кількома анотованими зображеннями, щоб відобразити місця розташування залишків, які він бачив у 1980‑х рр. Ми прив’язали посилання на це резюме до сторінки нашого проекту масових поховань і включимо цю інформацію до звіту огляду 2017 року, коли обговорюватимемо дані та питання на місцях могил з міською радою Рогатина у найближчому майбутньому, щоб розглянути способи кращого захисту і вшанування місць. Також додаємо зображення тут нижче.

Ми дякуємо пану Семенці за його час і турботу, нашому давньому колезі та прихильнику пану Воробцю за рекомендацію і сприяння у інтерв’ю, а також нашому другу Василю Юзишину за переклад впродовж інтерв’ю.

Переклад Наталія Курішко.

Aerial view of the rear section of the vodokanal site

Вид з висоти пташиного польоту на задній сектор місця водоканалу з анотованими областями дослідження, спорудами та ймовірними масовими поховання. Дані карт Bing © Microsoft; ділянка огляду © Центр археології, Стаффордширський університет.

Probable mass grave area M1

Ймовірна ділянка масового поховання M1, виділена кольором маджента (група стоїть над ділянкою могили). Схил і рів на передньому плані, мабуть, є частиною ділянки могили, хоча пан Семенька був більш певним щодо плоскої площі перед будівлею.
Фото © 2018 Джей Осборн.

Probable mass grave area M2

Ймовірна ділянка масового поховання M2, виділена голубим кольором. Відповідно до пана Семеньки, людські залишки були знайдені відразу за стіною фундаменту теплиці біля четвертого чи п’ятого даховий стовпа з цього ближнього (східного) кінця. Він не знав про протяжність цієї ділянки могили. Фото © 2018 Джей Осборн.

Panorama of the rear area of the vodokanal site

Панорама на задню ділянку місця водоканалу, що показує площу F радарної сітки ліворуч і нещодавно визначені ділянки могил у центрі праворуч. Фото © 2018 Джей Осборн.