Фотографії настінного розпису Бейт Мідраш в Рогатині

Decorative painted scenes on an exterior wall of the Rohatyn beit midrash

Пофарбовані декоративні зображення на зовнішній стіні Бейт мідраш Рогатина, 1994 рік. Фото © Центр єврейського мистецтва.

Вчора була розсилка новин на веб-сайті та Facebook сторінці Єврейської спадщини Європи про конференцію з синагогального настінного живопису, яка відбудеться в наступному місяці в Єрусалимі. Конференція організована Центром єврейського мистецтва (the Center for Jewish Art) в Єврейському університеті та триватиме два дні, під час яких відбуватимуться засідання експертів з питань дослідження, збереження та представлення синагогальних настінних розписів в Європі, Північній і Південній Америці, а також Ізраїлі.

This article is also available in English.

Головною подією цієї конференції є запуск Центром єврейського мистецтва нового Каталогу синагогального настінного живопису в Центральній і Східній Європі, що є базою даних проекту, покликаного представити зображення та інформацію щодо синагогального настінного живопису (при чому як зі вцілілих, так і з втрачених синагог), зібраного Центром єврейського мистецтва в період між 1994 та 2015 роком. Проект триває і за прогнозами буде завершений в лютому 2017 року, але вже є величезна кількість даних та зображень, доступних для перегляду та дослідження.

A Mediterranean landscape painted on a wall of the Rohatyn beit midrash

Середземноморський пейзаж, намальований на стіні Бейт мідраш Рогатина, 1994 рік. Фото © Центр єврейського мистецтва.

На сьогоднішній день в каталозі задокументовано майже 150 синагог в 10 європейських країнах; Україна в цій базі даних нині має 20 синагог, і переглядаючи сьогодні веб-сайт ми були вражені, побачивши запис щодо Рогатина. У 1994 році Центр єврейського мистецтва зробив одну екстер`єрну і дев`ять інтер`єрних фотографій будівлі, яку ми знаємо, як колишній Бейт мідраш на вул. Валовій (розташована поруч з Великою синагогою Рогатина, яка була зруйнована під час Другої світової війни). Деякі письмові згадки вказують на цю будівлю як на синагогу, і можливо, що вона однаково добре слугувала як молитовним, так і навчальним цілям.

Зображення подані в чорно-білих кольорах і досить темні, але те, що вони показують, кидається в очі: пофарбовані архітектурні елементи колон і храмів чергуються із зображеннями драпіровок, пензликами і урнами; зображення переднього плану розміщені на тлі рослинності (пальм) з Середземномор’я та Середнього Сходу, ймовірно представляючи Святу Землю, можливо, Єрусалим. Виявляється, що настінний розпис вкривав всі чотири стіни, включаючи ділянки поміж, вище та нижче арочних вікон на зовнішніх стінах. До 1994 року настінні розписи були вже значно пошкоджені водою, внаслідок зносу і ремонту кладки, але того, що залишилося, було достатньо, щоб слугувати підказкою для розуміння колишньої пишноти цього місця.

A view from our visit in 2011

Вид під час нашого візиту у 2011 році: тьмяні зображення настінного розпису видно через нанесену пізніше фарбу. Фото © Джей Осборн.

Коли ми відвідали Бейт мідраш в 2011 році, картина була іншою; стіни були побілені десь після 1994 року, і лише в декількох місцях було видно тьмяні тіні оригінальних зображень. Міська влада та місцеві жителі підказали, що фрески все ще можуть бути відновлені з-під більш свіжої фарби.

Ці нещодавно опубліковані зображення з території віднедавна незалежної України є важливим свідченням про минуле життя будівлі. Ми оновили нашу сторінку проекту з документування синагог Рогатина і будемо продовжувати стежити за розвитком потенціальних можливостей для їх збереження в майбутньому.

Переклад Вікторія Сергієнко.