Михайло Воробець із Рогатина приєднується до Єврейської спадщини Рогатина у Львові

Mr. Vorobets and Marla chat with Dr. Sergei Kravtsov

Перед конференцією, спілкуючись із колегами; тут пан Воробець і Марла розмовляють з доктором Сергієм Кравцовим, відомим істориком архітектури і експертом із єврейської спадщини. Фото © Джей Осборн 2016 рік.

Єврейська спадщина Рогатина мала чудову нагоду брати участь разом із Михайлом Воробцем у воркшопі сьогодні у Львові, обговорюючи наші проекти, спрямовані на збереження єврейської спадщини та пам’яті в Рогатині. Воркшоп за назвою «Картографуючи присутність: Місця єврейської спадщини, ініціативи та досвід в Україні» зібрав більше десяти практикуючих фахівців і експертів з кількох країн, в тому числі України, Угорщини та Ізраїлю, а також багатьох інших зацікавлених слухачів.

This article is also available in English.

Воркшоп був частиною серії подій, пов’язаних з відкриттям Простору синагог, довгострокової програми зі збереження єврейської спадщини у Львові, розробленої спільно Львівською міською радою, Центром міської історії Центрально-Східної Європи, та GIZ GmbH, за підтримки Львівської єврейської громади, груп єврейських нащадків зі Львова в Ізраїлі та Америці, посольств Німеччини та Ізраїлю, а також багатьох місцевих художників, ремісників, інженерів і вчених. Події були елементом цьогорічних європейських днів єврейської культури, в яких Україна була учасником.

Marla's talk in progress

Під час доповіді Марли. Фото © 2016 Центр міської історії.

Цілями даного воркшопа, організованого та проведеного Центром міської історії, було відобразити різноманітні досвіди, формати, зацікавлені сторони, акторів і мотивації, а також долучити свій внесок у зростаючу поінформованість щодо єврейської історії та спадщини як частини різних полів історії і спадщини в Україні. Вивчаючи і обговорюючи разом окремі проекти, організатори сподіваються налагодити діалог і визначити подальші напрямки для збереження, унаочнення і майбутнього контакту з єврейською спадщиною. Воркшоп був цінним для нас, показуючи перспективи інших активістів із проектами подібними до нашого, а також академічних вчених та художників з іншими способами мислення і висловлювання своїх ідей на ці теми.

A sample slide from the visual portion of our presentation

Зразок слайду з візуальної частини нашої презентації.

Наша презентація була частиною першої тематичної панелі «Від слідів до присутності: Зробити єврейську спадщину видимою», яка також включала в себе презентації про заходи щодо збереження єврейської спадщини в Острозі, Добромилі, а також друге місце єврейської спадщини, заплановане для коммеморіалізації у Львові. Я надала огляд наших проектів та поточного прогресу, виділяючи в якості пріоритетів на 2017 рік продовження роботи з відновлення надгробків і неінвазивне археологічне дослідження місць масових поховань євреїв Рогатина, так само як наш зародковий проект співпраці з рогатинськими вчителями і директорами музеїв щодо освітніх проектів. Я показала 33 слайди, що охоплюють ряд запланованих і несподіваних видів діяльності нашої програми за останні п’ять років.

Mr. Vorobets delivers his presentation

З одним зі слайдів Марли на фоні, пан Воробець виставляє свою презентацію. Фото © Джей Оборн 2016 року.

Зі свого боку пан Воробець розповів про свою 58-річну кар’єру вчителя в Рогатині, його особисту любов до історії, його спогади дитинства у 6-річному віці, коли він із батьком бачили жахи південної братської могили через кілька днів після ліквідації єврейського гетто в Рогатині, ця подія, яка закарбувалася йому на все життя, посприяла його бажанню допомогти зберегти єврейську історію та спадщину Рогатина. Пан Воробець також передав найкращі побажання від імені мера Рогатина, пана Сергія Насалка, дякуючи міському центрові за запрошення і вибачаючись, що він не зміг його прийняти в зв’язку з попередньо взятими на себе зобов’язаннями.

Examining the Rohatyn city brochure

Розглядаючи брошуру про місто Рогатин з д-ром Софією Дяк, директоркою Центру міської історії у Львові, і Мірою Шлапак, однією з координаторок Центру, яка приймала участь у підготовці воркшопу. Фото © Джей Осборн 2016 рік.

Пан Воробець також розмістив фотографії, зроблені в двох місцях масових поховань у Рогатині, які він недавно прибрав і доглядає, висадивши красиві літні квіти. Він також показав нам нову кольорову брошуру українською та англійською мовами про історію та визначні пам’ятки Рогатина; його розкладна карта тепер показує розташування об’єктів єврейської спадщини. Це, звичайно, буде дуже корисно для єврейських нащадків і туристів у місті.

the opening of the Space of Synagogues project

Марла виступає перед присутніми на відкритті коммемораційного проекту «Простір синагог». Фото © Джей Осборн 2016 рік.

У рамках воркшопу пан Воробець у другій половині дня був присутній на церемонії відкриття коммемораційного проекту «Простір синагог» на законсервованих руїнах львівської синагоги Золота Роза, презентованого львівським мером, його співробітниками, кількома членами міської ради, членами єврейської громади міста, єврейськими нащадки львівських сімей з Ізраїлю і Америки, а також іноземними гостями і послами.

Lviv's Mayor Sodovyi and others unveil the Perpetuation Memorial

Львівський мер Садовий і інші урочисто відкривають увічнюючий меморіал на місці. Фото © Джей Осборн 2016 рік.

Ми висловлюємо щиру подяку нашим друзям і колегам з Центру міської історії у Львові за цю можливість відвідувати важливі події і взяти участь у воркшопі, щоб обговорити наші проекти з експертами і іншими людьми, які також працюють над проектами збереження спадщини в Україні. Особливу подяку висловлюємо директору Центру Софії Дяк та її співробітникам за всі підготування, які уможливили участь пана Воробця, а також за забезпечення його проїзду до та з Рогатина.

Meeting friends at the site

Зустріч друзів на місці: Художники і ремісники Андрій Бояров і Лев Тріска, які внесли свій вклад у концепцію дизайну і матеріалів для нашого проекту відновлення кладовища, разом із паном Воробцем. Фото © Джей Осборн 2016 рік.

Переклад Вікторії Сергієнко.