Семінар “Trans.History” з єврейської історії
та культури Інституту “Centropa” для освітян

Marla with Ternopil-based teachers

Марла з вчителями Катериною та Наталією. Фото © 2017 Джей Осборн.

Ми встановили чудові контакти з вчителями у Тернополі, Україні (близько 90 км на схід від Рогатина), коли Єврейська спадщина Рогатина відвідала транскордонний освітній семінар у Львові 31 березня та 1 квітня 2017 р. Вчителі, Катерина Цибульська і Наталія Порохняк, працюють, аби донести єврейську пам’ять та галицьку мультиетнічну історію до своїх студентів старшої школи та коледжів. Їхній останній проект відбувався у партнерстві між українськими учнями у Тернополі та польськими учнями та їхнім вчителем Яцеком Яросем за кордоном у Кельце за допомогою використання недорогих Інтернет засобів типу Skype. Учні придумали проект і розробили його разом, спочатку вивчивши ти дослідивши єврейську історію власних міст, а тоді створивши фільм, у якому порівнюються два міста з різних перспектив. Фільм було подано на конкурс і він був представлений на семінарі як приклад транскордонної співпраці в освіті для створення демократичних цінностей, активних громадян і культури пам’яті.

This article is also available in English.

Centropa director Edward Serotta opens the seminar

Директор “Centropa” Едвард Серотта відкриває семінар. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Львівський семінар, спонсорований неприбутковим історичним освітнім Інститутом “Centropa” з неурядовою організацією “Інститут Суспільних Ініціатив” (Society Initiatives Institute, SII) у Львові та рівненською організацією “Мнемоніка”, відбувся як частина діючої спільної програми “Trans.History”. Семінар проведено під назвою “Громадянське суспільство, соціальні медіа та єврейська історія XX століття в Україні”; він об’єднав більш ніж 60 вчителів, неформальних освітян, активістів громадянського суспільства і журналістів зі всієї України, а також Польщі, Молдови та Німеччини. Багато з присутніх, як Катерина і Наталія, вже мали досвід участі у тренінгах для вчителів та освітніх програм “Centropa”, а ключовою стратегією і компонентом семінару було ділення досвідом між вчителями, які вже керували програмами, з тими, які хочуть розпочати програми у власних школах. “Centropa” почала свою роботу в школах США більш ніж десяток років тому, розширюючись з часом у школи Східної та Центральної Європи. Україна додалася у 2015 році через програму
“Trans.History”, а цього року було включено Молдову.

The Centropa film "Return to Rivne"

Фільм “Centropa” “Повернення до Рівного” на їхньому вебсайті.

У перший день дводенного семінару відбувся показ екранізації фільму “Centropa” “Повернення до Рівного” про довоєнний та воєнний єврейський досвід у Рівному, що переповідається двома єврейськими кузинами, яким вдалося вижити під час Голокосту у ближньому селі впродовж 20 місяців разом із їхніми матерями. Будучи роз’єднаними у 1945 році, одна із кузинів, котра вижила, емігрувала після війни до Америки; інша – до Росії. Лише майже 30 років потому сестри і їхні сім’ї возз’єдналися. За участі та заохочення “Centropa” у 2013 році кузини разом здійснили незабутню подорож‑повернення до Рівного, щоб знову відвідати місця свого сховку під час війни і розповісти історії виживання. Обидві сестри сьогодні проживають в Америці та активно працюють, аби вшанувати нащадків української сім’ї, яка переховувала і годувала їх, таким чином врятувавши їхні життя. Рівненський фільм – один із різноманітних ресурсів, які надає “Centropa” через свою освітню програму для впровадження теми Голокосту в школах-учасниках.

Teachers teaching teachers

“Вчителі навчають вчителів”. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Слідом за презентацією фільму семінар перетворився на “ринок ідей”, де кілька освітян зробили презентації проектів своїх учнів разом із дискусією про те, що вдалося зробити, а що ні; тут було включено більше інформації про спільний проект Тернополя та Кельце “Історія в обличчях”. Потім були сформовані менші групи, загалом відповідно до країни та мови, щоб провести особистісні воркшопи для обміну практичними питаннями, ідеями та діалогом між освітянами. В окремій сесії для вчителів, які вже розпочали використовувати матеріали “Centropa”, програмні лідери заохочували їх збільшити використання засобів соціальних медів для перебування в мережі з іншими вчителями і з їхніми учнями, щоб подолати географічну дистанцію і потенційні кордони під час ділення спільними цілями та досвідом.

Teachers from around Ukraine and Poland sharing their experiences

Вчителі зі всієї України та Польщі діляться досвідом, використовуючи матеріали “Centropa” впродовж засідань семінару. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

The city tour begins early

Екскурсія містом розпочинається рано. Фото © 2017 Джей Осборн.

Другий день семінару розпочався екскурсією львівськими історичними місцями єврейської спадщини, включаючи Простір синагог, який офіційно було відкрито у вересні 2016 року. Організатори семінару надали професійних гідів зі Львова, які вільно володіють українською, польською та англійською мовами. Звідти учасники семінару пройшлися кількома блоками, щоб відвідати інсталяцію мандрівної виставки “Trans.History” під назвою “Мій український єврейський сімейний альбом”. Використання 20 широкоформатних рулонних полотен, виставки текстів, фотографій та карт висвітлило підйом нацизму і знищення єврейства Центральної та Східної Європи, що супроводжувалося просуванням німецької воєнної машини на схід. Полотна однаковою мірою зосереджувалися на довоєнному єврейському і українському житті (дозвіллі, спорті, освіті, сім’ї), а також на темних роках Голодомору і Голокосту. Географічно виставка особливо фокусувалася на людях і регіонах сучасних українських земель і тому дуже добре підходить для учасників цього семінару.

The exhibition "My Ukrainian Jewish Family Album"

Виставка “Мій український єврейський сімейний альбом” у місцевій школі. Фото © 2017 Джей Осборн.

Оскільки ми сподіваємось пізніше цього року працювати більш тісно із рогатинськими освітянами які виразили зацікавлення у донесенні таких тем, як єврейська культура та історія і мультиетнічна ідентичність довоєнного Рогатина своїм студентам, цей семінар був дуже вчасним. Більш того, зв’язок із вчителями, які мають практичний досвід використання матеріалів “Trans.History” “Centropa”, надав нам унікальну можливість почути про різноманіття методів, що застосовуються вчителями, аби пристосувати матеріали до їхніх потреб і аби зробити єврейський компонент особливим для історії їхнього міста і спадщини. Звіт Trans.History на семінарі тепер знаходиться на їх веб-сайті з іншими ресурсами.

“Centropa” дуже влучно заявила на семінарі, що “ніхто не навчає вчителя краще, аніж інший вчитель”. Зі сторони Єврейської спадщини Рогатина ми надіємося запропонувати матеріали і програми “Centropa” (“Trans.History” та інші) для рогатинських учителів у якості ресурсу і організувати, щоб тернопільські освітяни Катерина Цибульська і Наталія Порохняк розповіли рогатинським освітянам про свій досвід. Вони допоможуть надати практичний погляд на способи, якими рівненський фільм й інші освітні матеріали можуть сприяти діалогу у класі, можуть поділитися проектами їхніх учнів як прикладами можливостей творчого навчання, організованого учнями, та можуть відповісти на запитання про методи щодо повернення єврейської пам’яті до сучасного українського міста Рогатин.

Єврейська спадщина Рогатина щиро вдячна “Centropa” та її лідерам за надану нам можливість відвідати цей цікавий та корисний семінар, особливо директору “Centropa” Едварду Серотті, європейському директору освіти Фабіану Рюле та освітньому координатору Естер Котоарбі, а також місцевим лідерам Інституту суспільних ініціатив Тарасу Репуцькому і Віктору Петрову. Їхнє бачення сталого навчання (вчителі навчають вчителів) як засобу підсилення навичок та ресурсів у освіті є водночас надихаючим та обґрунтованим.

Переклад Наталія Курішко.