Рогатин і місто-побратим

Добрий день рогатинцям з Праги!

Edgar with Marla and Jay in Prague

Едгар з Марлою і Джеєм у Празі.
Фото © 2013 Марла Рошер Осборн.

Колега-дослідник і наш любий друг Едгар Гаустер вчора ввечері запропонував неймовірну ідею, з якою я хотіла б поділитися з групою.

Як ви, мабуть, уже всі знаєте, у Європі та Америці існує ідея міст-побратимів.  Детальніше про суть і основоположну філософію цього явища можна прочитати у Вікіпедії:
https://uk.wikipedia.org/wiki/Міста-побратими

Справа у тім, що у Рогатина, виявляється, також є побратим… , а точніше навіть два. Обоє з них – у Польщі:  містечка Крапковіце і Кшановіце.

This article is also available in English.

The Jewish cemetery of Krapkowice

Єврейський цвинтар у м. Крапковіце. Фото © 2008 Адам Марчевскі для «Virtual Shtetl».

Додаю фотографію єврейського цвинтаря у Крапковіце (люб’язно надану Virtual Shtetl), започаткованого ще у 1824 р.

Оскільки наша група взялася за створення у Рогатині меморіалу із єврейських могильних плит, а також оскільки цей проект (щойно ця пропозиція буде висунута у групі) буде потребувати фінансування – і набагато більшого, ніж ми поки що зібрали самостійно, то, можливо, налагодження співпраці заради підтримки проектів із збереження єврейської спадщини між Рогатином і одним із його польських міст-побратимів може виявитися цікавим варіантом.

До речі, може, серед нас є і ті, чиї теперішні міста проживання (в Ізраїлі, в Північній і Південній Америці, та у Європі) також могли б стати претендентами на побратимство з Рогатином?  Можливо, ви бажаєте взятися за такий проект – поширювати інформацію та залучати кошти для допомоги у наших проектах єврейської спадщини, у тому числі і цього меморіалу?

Будь ласка, подумайте про це…

І ще раз нагадую, що я буду в Рогатині з Алексом Денисенком 5 листопада. Ми будемо працювати над меморіалом та його проектом із львівським митцем.

Ще раз висловлюю подяку Едгарові за його креативне мислення і за те, що йому спав на думку такий можливий шлях!

Повний перелік міст-побратимів в Україні:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_twin_towns_and_sister_cities_in_Ukraine

Щиро ваша,
Марла

[Примітка: Цей звіт Марла первинно надсилала Rohatyn District Research Group.]

Переклад – Світлана Брегман.