Відновлення надгробків. Оновлено: 6 вересня 2016

Два «нових» фрагменти єврейських надгробків було відновлено після нашого останнього поста; один вже доставлений до старого єврейського кладовища в Рогатині, а другий ми змогли підняти та транспортувати самостійно під час нашого звичайного огляду місць єврейської спадщини в місті сьогодні. Ми також відвідали місця, де знайшлося 50 фрагментів мацев, про що повідомив нам у липні місцевий журналіст із Рогатина.

This article is also available in English.

On vul. Drahomanova, at the roadside where many stone pieces were extracted, and the drive which yielded the intact pink granite matzevah. Photos © 2016 Jay Osborn.

По вул. Драгоманова, на узбіччі дороги, де було вилучено багато кам’яних частин, та під`їзд, який приніс неушкоджену мацеву з рожевого граніту. Фото © Джей Осборн 2016 року.

Ці місця знаходилися по вул. Драгоманова 23~25 та вул. Завода 10A; обидві ділянки вже приносили фрагменти надгробків у минулому. По вул. Драгоманова (в той час як ми раніше повертали камені, що знаходилися з того боку, де проїжджа частина прилягає до річки) у центрі уваги пана Воробця вже давно був берег із житлової сторони, а розвідувальні розкопки, які він організував у цьому місці (після отримання згоди мешканця будинку) принесли у липні від 30 до 35 кам’яних частин. Найбільший із цих каменів – це неушкоджена мацева з рожевого граніту, що належить жінці на ім’я Чана з родини Нагельберг з Рогатина, була витягнута з-під в`їзду до двору на краю вулиці. Пан Воробець організував і заплатив власнику трактора за транспортування каменів; розкопки та підйом були організовані за його керівництва місцевим агентством по безробіттю, яке заплатило робітникам за їх час і таким чином позбавило нас витрат. Ми плануємо зустрітися з представниками цього агентства під час майбутнього візиту, щоб дізнатися, чи можемо ми співпрацювати в подальшому задля взаємної користі.

The garden on Zavoda

Сад по вул. Завода, де господарі допомогли з відновленням багатьох великих фрагментів надгробків. Фото © 2016 Джей Осборн.

Локація по вул. Завода була місцем, де чотири великих і багато прикрашених камені були викопані та очищені землевласниками під час нашого візиту в травні цього року. Власники, які відремонтували там велике подвір`я, продовжили переносити чергові камені (в цілому 20~25) і протягом наступних тижнів; ці камені було переміщено в той самий час, що і групу каменів по вул. Драгоманова.

Результати цієї роботи були представлені в місцевій газеті «Голос Опілля» журналісткою Ольгою Верб`яною, мешканкою Рогатина і колишньою студенткою пана Воробця. Ми сьогодні зустрілися з Ольгою щоб відвідати декілька місць єврейської спадщини в місті, і в ході наших дискусій вона розповіла нам, що в місті було виявлено ще один маленький фрагмент; вона показала нам фотографію фрагмента на своєму мобільному телефоні, а потім ми виявили той камінь на старому кладовищі.

Left: Olga's phone shows the small fragment where it was discovered; right: the fragment now at the old Jewish cemetery. Photos © 2016 Olga Verbiana and Jay Osborn.

Зліва: на телефоні Ольги показано невеликий фрагмент і місце, де він був виявлений; справа: фрагмент нині, на старому єврейському кладовищі. Фото © 2016 Ольга Верб`яна і Джей Осборн.

Подібні події є типовими під час наших візитів до Рогатина, і ми вдячні місцевим людям, що виявляють ініціативу та повідомляють про знахідки пана Воробця, а також організовують доставку каменів на кладовище.

Сьогодні у нас був ще один типовий досвід під час прогулянки по північному меморіальному місці масового поховання разом із мером і заступником мера Рогатина, обговорюючи наші плани щодо неінвазивного археологічного обстеження меж поховань. Робочі на міському об’єкті відзначили, що нещодавно було виявлено фрагмент надгробоку; за допомогою друзів, Ігоря Кліща та Віталія Шкурка, а також одного з міських робітників ми змогли завантажити камінь у фургон Віталія та доставити його до старого кладовища.

The larger fragment at the City yard, in the van, and returned to the cemetery. Photos © 2016 Marla Raucher Osborn and Jay Osborn.

Більший фрагмент на міському подвір`ї, в фургоні, повернутий назад на цвинтар. Фото © 2016 Марла Раучер Осборн і Джей Осборн.

Загальна кількість фрагментів надгробків, повернених на кладовище за останні п’ять років, становить більш ніж 500. Наша карта місць, де було знайдено фрагменти надгробків, на сторінці проекту з відновлення надгробків була оновлена, й на неї нанесено локаційні позначки для маркування липневих відкриттів по вул. Драгоманова та вул. Завода. Ми знаємо, що ми все ще перебуваємо на ранніх стадіях цього проекту, та очікуємо, що він буде тривати ще багато років.

Переклад Вікторія Сергієнко.