Львівський волонтерський центр повертається на новий єврейський цвинтар

Clearing the open area in the cemetery

Розчищення відкритої ділянки на цвинтарі. Фото © 2018 Марла Раучер Осборн.

Команда з чотирьох волонтерів з Львівського волонтерського центру Саші Назара приїхали вчора до Рогатина, щоб допомогти нам на новому єврейському цвинтарі розчистити і покосити зарості, які вже сягали по пояс. Роботи на території розпочалися біля 10 ранку і затягнулися на цілих сім годин. Покосивши нові зарості та розчистивши куток цвинтаря, до якого у нас не дійшли руки під час робіт минулого літа, за цей день роботи ми також мали нагоду протестувати нове обладнання та інструменти, придбані нещодавно для робіт на старому єврейському цвинтарі в Рогатині, які ми запланували на наступний місяць. Ми вдячні за пожертви від багатьох людей та від «Фонду мацев», завдяки яким ми змогли закупити необхідні інструменти для проекту наступного місяця.

This article is also available in English.

Marla and Ivan Yurchenko with some of the library staff

Марла та Іван Юрченко з працівниками бібліотеки. Фото © 2018 Марла Раучер Осборн.

Під обід до нас приєднався Іван Юрченко, друг, письменник і активіст з сусіднього Галича. Іван приїхав з примірниками своєї книги (поки що українською та на івриті, а незабаром з’явиться ще й англійською) про цвинтар євреїв-ашкеназі в м. Галич. У книзі задокументовано уцілілі єврейські могильні плити та надгробки. Іван подарував один примірник книги «Єврейській спадщині Рогатина» і ще один для публічної бібліотеки м. Рогатин. Дякуємо, Іване! Іван – один з небагатьох українців, з яким ми познайомилися на західній Україні / східній Галичині, який працює над відновленням єврейської пам’яті та документує довоєнне єврейське життя. Він зустрівся з нами минулого місяця в Рогатині під час церемонії вшанування 75-ї річниці остаточної ліквідації єврейського ґетто в Рогатині.

Хоча того дня було досить гаряче і вогко, а робота була фізично нелегкою, було, як завше, приємно знову працювати поруч з енергійною і відданою командною ЛВЦ. З декількома з них ми вже працювали разом на початку місяця у Львові, допомагаючи їм витягувати біля 100 єврейських надгробків просто з житлової вулиці неподалік від нашого помешкання.

Минулого року ЛВЦ двічі приїжджали до Рогатина допомагати розчищати новий єврейський цвинтар, готуючи його для фахового масштабного дослідження, яке ми замовили. Усі волонтери ЛВЦ, які працювали вчора в Рогатині, працювали з нами і минулого року на тих роботах.

The crew at work

Команда за роботою. Зліва направо: Слава, Марла, Саша, Данило, Іван, Василь, Джей. Фото © 2018 Марла Раучер Осборн і Джей Осборн.

ЛВЦ – це громадське відгалуження Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед Ар’є». Обидві ці установи беруть активну участь у заходах у Львові та Львівській області, на запит потреб єврейської громади, проводячи навчання для молоді, як бути громадськими активістами та зберігати спадщину через громадські проекти, круглі столи і робочі табори. Ми вдячні за їх невтомну підтримку і вже чекаємо на нову зустріч з ЛВЦ через декілька тижнів у Стрию, Дрогобичі і Бориславі, де ми працюватимемо з ними над розчищенням єврейських цвинтарів, синагог і місць масових поховань євреїв часів Другої світової війни.

Typical scenes of the activity in the cemetery

Типові сцени робіт на цвинтарі. Фото © 2018 Марла Раучер Осборн і Джей Осборн.

The crew at day's end

Команда в кінці дня. Фото © 2018 Джей Осборн.

Ми дуже задоволені підходом до роботи і її результатами від цієї сильної команди: разом ми змогли прибрати майже половину нового єврейського цвинтаря в Рогатині від бур’янів, цілком розчистити і прибрати південно-східний куток цвинтаря від сухих гілляк і заплутаних колючих кущів, та навчитися працювати з тими численними інструментами, які ми встигли придбали для нашого проекту, запланованого на кінець серпня. Висловлюємо щиру подяку за керівництво і дуже важку роботу Саші, Славі, Данилові Іванові і Василеві. Цінуємо їх тривалу дружбу і підтримку наших проектів.

Тут можна переглянути панорамні знімки до і після роботи цього дня:

The new cemetery as it appeared before the start of work

Вигляд нового цвинтаря перед початком робіт. Фото © 2018 Джей Осборн.

The new cemetery near the end of the day

Новий цвинтар під кінець дня. Фото © 2018 Джей Осборн.

Переклад – Світлана Брегман.