Річний звіт ЄСР за 2020 рік

Далі подано описовий річний звіт для “Єврейської спадщини Рогатина” (ЄСР) за календарний 2020 рік – по суті, це підсумок року в огляді успіхів та заходів нашого проєкту, що також включає наші фінансові витрати. Щоб порівняти наш поступ у 2020 р. з нашим минулорічним прогнозом, також перегляньте звіт за 2019 р. Більшість елементів цього огляду мають гіперлінки на сторінки з більшою кількістю інформації – на нашому сайті чи деінде.

This article is also available in English.

ВПЛИВ ПАНДЕМІЇ

У червні свічки віддалено запалили по всьому світу через неможливість меморіального зібрання у Рогатині цього року.
Зображення люб’язно надані рогатинськими нащадками та друзями.

Як для майже усіх у світі, пандемія коронавірусу значно вплинула на діяльність нашої ГО та на наші життя. Ми з Марлою були змушені покинути наше житло у Львові та повернутися до Каліфорнії наприкінці березня. Програми, від яких ми залежали у минулому, зокрема Корпус миру США в Україні та Програма ім. Фулбрайта, були припинені у березні, а усіх волонтерів та вчених відправили додому в США. Багато наших друзів та колег у місцевості Львова захворіло на COVID-19, деякі досить серйозно. Зараз, коли пройшло дев’ять місяців, ми все ще не повернулися і станом на час написання цього тексту ми не знаємо, коли відновлення нормальної роботи і життя у Львові та Рогатині буде достатньо безпечним – ми пригнічені, проте оптимістичні. На щастя, ми змогли адаптуватися до більшості видів діяльності з весни і з доброю допомогою наших українських друзів та колег вдома у Львові, Рогатині та у регіоні наша робота продовжувалася, навіть коли ми з Марлою були фізично відсутні. Наша робота з догляду та підтримки місць спадщини у Рогатині просувалася завдяки рукам волонтерів та серцям цих любих друзів, що Ви побачите у цьому звіті, незважаючи на випробування, які ми пройшли цього незвичного року.

ОЧИЩЕННЯ ТА ДОГЛЯД ЗА ЄВРЕЙСЬКИМИ КЛАДОВИЩАМИ

Василь з моторним інструментом на новому кладовищі. Фото © ЄСР.

Сезонна холодна погода запобігла значному зростанню диких трав і чагарників на двох єврейських кладовищах Рогатина до кінця квітня цього року – після того, як ми з Марлою покинули захід України. Замість організованих нами минулими роками великих волонтерських заходів з очищення наш добрий друг і давній волонтер Василь Юзишин розпочав роботу на кладовищах з травня, застосовуючи ручні й моторні інструменти, які придбала наша ГО 2018 р. і 2019 р., – щоразу самостійно чи з невеликою кількістю українських друзів, які попередньо були волонтерами у наших проєктах. З травня по вересень нове кладовище було повністю очищене двічі протягом чотирьох днів, а старе кладовище – тричі впродовж дванадцяти днів. До Василя у роботі по три дні кожен приєдналися Саша Назар – голова Львівського волонтерського центру (ЛВЦ) та потужна сила для збереження єврейської спадщини у місті Львові та по заході України (Саша та ЛВЦ працювали з нами у Рогатині шість разів з 2017 р., а ми приєднувалися до Сашиних великих щорічних міжнародних робочих таборів на єврейських місцях три роки у минулому), а також Володимир і Ярина Василики – команда працьовитих батька і доньки з Івано-Франківська, які приєднувались до нас декілька разів впродовж минулих двох років, включно з багатоденним заходом з очищення в серпні 2019 р. (бабуся Ярини мешкає в Рогатині).

Саша працює, як потужна машина на старому кладовищі. Фото © ЄСР.

Як і минулими роками, технічне обслуговування кладовища займало найбільше фізичної роботи з усіх наших проєктів у Рогатині. Загалом волонтери провели 16 довгих днів, працюючи на єврейських кладовищах: або сам Василь, або з одним, двома чи трьома нашими іншими друзями. Наприкінці цього року, коли перші сніги зараз присипають кладовища, обидва місця виглядають чистими і доглянутими та готовими до зими. Василь продовжує відвідувати та перевіряти усі місця поховань принаймні раз на місяць навіть зараз, коли рослинність перестала рости, аби трохи прибрати і підтримати та наочно продемонструвати, що всі місця все ще знаходяться під нашою опікою. Ми продовжуватимемо наймати Василя для здійснення для нас цих поїздок до Рогатина у 2021 р. настільки довго, наскільки ми все ще будемо відсутніми; пандемія негативно вплинула на його основні засоби існування як професійного водія та гіда, і ми раді таким чином фінансово допомогти йому та його сім’ї. Як продемонстрував цей рік, своєю чергою це допомагає нам залишатися в курсі будь-яких нових питань, що виникають на єврейських кладовищах чи масових похованнях часів Голокосту, одночасно посилюючи постійну присутність нашої ГО у Рогатині.

Василики працюють на старому кладовищі. Фото © ЄСР.

ВІДНОВЛЕННЯ НАДГРОБКІВ

Круглий надгробок анонімно доставлений на старе кладовище. Фото © ЄСР.

Як і кожного року, фрагменти єврейських надгробків виринали на поверхню навколо Рогатина і ми змогли сприяти їхньому поверненню на старе єврейське кладовище. Усі фрагменти, виявлені цього року, були знайдені й повідомлені місцевими жителями, часто у відповідь на поточну роботу на кладовищах. Про деякі з цих відкриттів повідомили через фейсбук-сторінку ЄСР чи через безпосередні фейсбук-повідомлення Марлі, про інші – особисто, поки Василь і Саша розчищали рослинність на старому кладовищі. Ми дякуємо Олегу Єфімовичу і Тетяні Петрів за вилучення уламків з будівель на їхній приватній власності та за те, що попередили нас про свої знахідки, сусідці, яка нещодавно купила будинок поблизу старого кладовища і знайшла фрагменти на своєму бічному подвір’ї, та комусь місцевому, хто приніс єврейський надгробок з рожевого пісковика з 1930-х р.р. (який роки тому використовували як круглий шліфувальний камінь) і анонімно залишив його біля воріт старого цвинтаря, щоб він міг приєднатися до сотень інших віднайдених надгробків. Кожна з цих знахідок відновлює колективну оцінку втраченої єврейської громади Рогатина, а деякі – як круглий камінь – повертають окремі імена до живої пам’яті. Ми також окремо дякуємо Василю та Саші за докладання фізичних зусиль, щоб транспортувати надгробки і покласти їх з пошаною на кладовище.

Надгробок, що надійшов у листопаді та був переміщений на верх кладовища у грудні. Фото © ЄСР.

МЕМОРІАЛИ НА МАСОВИХ ПОХОВАННЯХ

Меморіали на двох місцях масового вбивства та поховання у Рогатині цього року обслуговувались для нас за оплачуваною домовленістю з Ігорем Залипком, інженером та керівником водоканалу, де розташоване одне із масових поховань. Окрім регулярної перевірки місць, Ігор також розчищав бур’яни і насаджував квітучі рослини на обох місцях; регулярна увага на місцях показує відвідувачам, що про історичні події та жертви, поховані тут, не забувають. Ми вдячні Ігорю за люб’язний та надійний догляд за місцями і радо продовжимо домовленість про догляд у 2021 р.

Ігор біля меморіалів на північному масовому похованні та його робота
на землі біля двох меморіалів на південному масовому похованні. Фото © ЄСР.

Марла та я відвідували місце південного масового поховання разом із Василем для невеликого меморіального заходу перед тим, як ми покинули Україну. Василь відвідував місце північного масового поховання у червні, щоб відзначити річницю вбивств тут, і ця дата також вшановувалась рогатинськими єврейськими нащадками по світу.

Дизайн Григорія для проєкту з південного масового поховання
у комп’ютерному моделюванні. Зображення © ЄСР.

Після детальної розробки проєкту для захисту й вшанування місця південного масового поховання, яку ми доручили для виконання 2019 р., цього року ЄСР залучив друга та досвідченого українського єврейського інженера до підготовки альтернативного дизайну місця з надією за меншу ціну покращити нашу спроможність покрити наші витрати пожертвами. Інженер, Григорій Аршинов з Острога, попередньо оглядав старе єврейське кладовище двома різними способами для ESJF Європейської ініціативи єврейських кладовищ та неофіційно давав нам поради щодо декількох будівельних проєктів. Ми обмінювались даними, попередніми розробками й інформацією про витрати з Григорієм щодо південного місця та готували з ним плани проєкту восени, коли він повідомив, що серйозно захворів на COVID-19, але вже не перебував у лікарні та одужував. Трагічним є той факт, що його хвороба посилилась і він незабаром помер. Разом із планами проєктів ми втратили поважного друга і колегу, а Марла втратила кузена по материних сімейних коренях у Могилові-Подільському. Ми оплакуємо його втрату, нехай його душа буде зв’язана в окови життя…

Григорій Аршинов, світла пам’ять, (праворуч) зі своєю командою та з юристом ЄСР Віто Надашкевичем (ліворуч) на місці рогатинського південного масового поховання у квітні. Фото © ЄСР.

Наприкінці літа та з міцною підтримкою юриста нашої ГО Віто Надашкевича та перекладача на українську мову Наталії Курішко (обоє давні порадники ЄСР), а також наших партнерів – міської ради Рогатина і рабина Колесника з Івано-Франківська, ми зібрали великі та складні заявки на ґрант для проєкту для конструкції меморіалу на кожному з двох місць масових поховань у Рогатині. Для підтримки процесу подачі заявки міська рада Рогатина офіційно “прийняла” єврейські місця поховань у місті як місця спадщини під її контролем та відповідальністю, що є дуже позитивним кроком для нашої роботи та для довготривалого збереження місць. Потенційні ґранти – частина нового циклу проєктів, що фінансуються Німеччиною та керуються Україною, у програмі “Захист пам’яті”, що зараз називається “Мережа пам’яті”. Наразі наші заявки на етапі розгляду; обрані проєкти нагородять у першій половині 2021 р. для реалізації між 2021 і 2023 р.р. залежно від терміновості й складності. Якщо нам нададуть ґрант на один чи два проєкти, Український центр вивчення Голокосту в Києві керуватиме та спрямовуватиме кошти з Міністерства закордонних справ Німеччини на дослідження, розробку та конструкцію об’єктів захисту та вшанування на місці(-ях) і працюватиме з містом Рогатином та його освітніми лідерами у старшій школі та краєзнавчому музеї для розробки навчальної програми й інших ресурсів для пропагування толерантного погляду на мультикультурне минуле та поваги до усіх місць спадщини у регіоні. Ми вважаємо, що конкуренція за ці ґранти повинна бути сильною, однак обережно залишаємось сповненими надіями, що нас нагородять ґрантом на принаймні один із запропонованих проєктів.

ДОГЛЯД ЗА ЄВРЕЙСЬКИМИ МІСЦЯМИ ПОХОВАНЬ: ПЕРЕДОВИЙ ДОСВІД ТА ДЖЕРЕЛА

Досліджені та ідентифіковані єврейські місця поховань на заході України закріплені на карті Google.
Для запуску інтерактивної версії натисніть на зображення.

Як зазначено, ранньою весною пандемія призвела до передчасного завершення всесвітньої програми Фулбрайта за 2019-2020 академічний рік, зокрема Марлиного дослідницького проєкту та документації джерел та передового досвіду для збереження єврейських кладовищ і масових поховань на заході України. Однак, оскільки ми вже чимало зробили в ділянці польових досліджень і провели багато фізичних обстежень, вона і я змогли продовжити більшість її проєкту і створювати вебвидання здаля. Марла розповідала про наш прогрес на початку липня, коли вперше публічно відбувся запуск вебсайту проєкту.

Прилади оптичної зйомки у застосування на старому єврейському кладовищі Рогатина. Фото © ЄСР.

Фулбрайтівський проєкт Марли підтримує наші зусилля зі спадщини у Рогатині двома ключовими способами. По-перше, вивчення й документація передового досвіду зі збереження заповнює неприємну порожнечу орієнтирів, яку ми самі зазнали, коли вперше розпочали стикатися з відновленням єврейських надгробків та викликами у догляді за єврейськими місцями поховань 2011 р. Зараз ми та інші (як єврейські нащадки за кордоном, так і місцеві активісти українського громадянського суспільства) можемо спиратися на дані про місцезнаходження, друковані й цифрові довідки, різноманіття прикладів, як-от тематичні дослідження, та виокремлені орієнтири для планування й управління аспектами проєктів, зокрема оцінювання та обстеження, концептуальний дизайн, розчищення рослинності та ландшафтне планування, чищення та консервація надгробків, розробка дизайну меморіалів, розробка вказівників, ремонт й побудова огорож по периметру і стала підтримка місць і проєктів коштами й комунікацією. Наші проєкти на єврейських місцях поховань Рогатина і наше цифрове залучення як ГО були зафіксовані у трьох із задокументованих тематичних досліджень як джерело для інших, а ми користаємо з вивчення прикладів проєктів на інших місцях.

Тематичне дослідження на новому вебсайті зображає наш проєкт на старому єврейському кладовищі Рогатина.

По-друге, оригінальна пропозиція дослідження Марли включала розробку детального дизайну і плану проєкту для старого єврейського кладовища Рогатина як вияв застосування настанов та ресурсів до багатоаспектного проєкту з кладовища. Оновлення наших попередніх розробок та планів проєкту завершене й опубліковане на нашому вебсайті раніше цього року і зараз включає новий запропонований меморіал, що об’єднує сотні фрагментів надгробків, віднайдених на сьогодні з місцем, щоб збільшити цю кількість у декілька разів, а також робочі конструкції для трьох типів знаків й інших аспектів загального проєкту.

Ми будемо здатні завершити деякі компоненти повного дослідницького проєкту допоки зможемо повернутися в Україну і співпрацювати з регіональними експертами з консервації каменю, ландшафтного дизайну та конструювання, але вебсайт вже на 85% заповнений і ми продовжуємо регулярно рухатися вперед англійською та українською мовами з підтримкою наших давніх перекладачів.

Відвідування семінару ESJF/Centropa у процесі через Zoom. Фото © ЄСР.

Ми вважаємо, що це важлива частина нашої роботи у Рогатині та регіоні, оскільки уроки, які ми та інші засвоюємо під час догляду за єврейськими місцями поховань у регіоні, повинні вдосконалюватися на місцевому та міжнародному рівні, щоб розширити знання та вміння невеликої кількості активістів на користь великої кількості місць, які потребують допомоги, і для реінтеграції цих місць як спільної спадщини у їхніх місцевостях. До прикладу, з Марлою зв’язались два молодих українці родом із Путятинців (село приблизно за 4км на південь від Рогатина) з інформацією про уламки єврейських надгробків, знайдених поблизу кладовища, а під час нашої з ними зустрічі ми дізналися, що село колись мало старе єврейське кладовище і єврейську частину цивільного цвинтаря – те, що попередньо для нас чи інших дослідників у регіоні було невідомо. Ми також думаємо, що кладовища можуть бути основним акцентом освітніх проєктів зі спадщини на заході України, що стало темою віртуального семінару для вчителів , який ми відвідали впродовж двох днів у листопаді, організованого Інститутом Centropa та ESJF, обидвома організаціями, з якими ми співпрацюємо останніми декількома роками.

Вивчення фрагментів єврейських надгробків разом із місцевими жителями на цвинтарі у Путятинцях. Фото © ЄСР.

LOOKING FORWARD: PROJECTS CONTINUING AND IN DEVELOPMENT

Запропонований дорожній знак напрямку для
старого кладовища. Зображення © ЄСР.

У 2021 р. ми, звичайно, очікуємо продовжувати дбати про єврейські місця поховань у Рогатині з друзями та колегами, як і до цього, як тільки ми зможемо безпечно повернутися до регіону. Ми сподіваємося, що частина цієї роботи також залучить старих і нових друзів з-за кордону, а також наших давніх прихильників на заході України. Робота з відновлення надгробків, ймовірно, також продовжиться – як завжди, непередбачувано.

Модельований вигляд кладовища та дизайн меморіалу зі системи CAD. Зображення © ЄСР.

Окрім поточної “рутинної” роботи, ми також сподіваємося просувати частини декількох проєктів, що зараз у розробці. Ми тримаємо кулаки, аби ЄСР та Рогатинська міська рада були нагороджені ґрантами у проєктах “Мережі пам’яті” на одному чи обох єврейських масових похованнях у Рогатині. Якщо нам пощастить здобути нагороду, скоріш за все, потрібно буде присвятити значну частину нашого часу для підтримки дослідження, розробки та перегляду проєкту, але для нас це буде дуже приємною роботою.

Модельований вигляд дизайну меморіалу з перспективи відвідувача. Зображення © ЄСР.

На старому єврейському кладовищі з пожертвами й іншим фінансуванням ми нарешті надіємось розпочати частини великого проєкту для посилення пам’ятної спрямованості цього місця. Це включатиме, наприклад, запропоновані вказівники напрямку, ідентифікаційну та інформаційну розмітку, що вже обговорюється з представниками Рогатинської міської ради і для реалізації може не потребувати нашого повернення в Україну. Ми також маємо намір переглянути деталі дизайну меморіалу з надгробків з консультантом з ландшафту та окреслити план будівництва для першої проби – концепція навмисне застосовує компоненти та методи, які можна забезпечити локально й базовими інструментами та уміннями, – так, що величезна частина конструкції може виконатись за допомогою волонтерської праці. Повний перегляд та будівництво потребуватиме нашої присутності у Львові та Рогатині, тому цей крок мусить очікувати на сильний спад у жорсткості пандемії.

АДМІНІСТРУВАННЯ

В час, коли внаслідок пандемії більшість світу призупинила свою жвавість, “Єврейська спадщина Рогатина” була стабільною й спокійною як організація впродовж минулого року. Зараз, вже чотири роки як зареєстровану неприбуткову організацію зі все ще двома працівниками (Марлою та мною) і трьома членами правління, зокрема нашим давнім другом й порадником Віто Надашкевичем, виконавчим директором і керуючим партнером юридичної компанії “ЛоКрафт” у Львові, ми підтримували ГО юридично й фінансово якомога ефективніше з наших особистих ресурсів. Звісно, ми продовжуватимемо так чинити впродовж 2021 р.

ФІНАНСИ

Майже половина витрат на проєкт 2020 р. пішла на очищувальну роботу на кладовищі. Фото © ЄСР.

Під час 2020 р. і з часу заснування ГО ми вели двоканальні банківські рахунки – особистий (американський) та ГО (український), щоб залишатися гнучкими й надійними в отриманні пожертв та покритті проєктних витрати. Публікуючи наш дохід та витрати тут, як і минулими роками, ми прагнемо прозорості. Ми також записуємо і висловлюємо вдячність за усі пожертви (понад 50 особистих пожертв у 2020 р.), і кожна пожертва (менше банківських і трансферних комісій) спрямовується безпосередньо на проєктні витрати. Марла та я вкладаємо додаткові гроші з наших особистих заощаджень, щоб покрити усі адміністративні, податкові та експлуатаційні витрати, включно з нашими власними зарплатами, а також деякі непередбачені витрати на проєкт. Дохід та витрати ГО за 2020 календарний рік зазначені нижче в американських доларах та зі застосуванням номінального обмінного курсу 1 американський долар = 1 українській гривні, щоб врахувати плату за трансфер та коливання курсу (впродовж 2020 р. курс варіювався від 23.2грн до 28.6грн). За відсутності великих волонтерських заходів цьогорічний підсумок набагато коротший та простіший:

Проєкти з очищення єврейських місць поховань 2020 р.:
американський + український банківські рахунки
  інструменти, деталі та приладдя            -$   277
  послуги: пальне, транспорт тощо            -$   928
  пожертви обміну праці                      -$ 1,665
  ---------------------------------------------------
  загальна вартість проєкту 2020 р.:         -$ 2,870
  особисті пожертви через GG                 +$ 2,870
  ---------------------------------------------------
  кінцевий баланс проєкту з кладовища:        +$    0
  (облік інструментів та запасів, що залишились та
  зберігаються ЄСР для використання у 2021 р.)


Інші проєкти та діяльність ГО:
американський + український банківські рахунки
  початковий баланс:                         +$12,167
  ---------------------------------------------------
  відновлення надгробків                     -$    34
  догляд за землею на масових похованнях     -$   400
  наземний транспорт Львів/Рогатин           -$   872
  переклад з англійської на українську мову  -$ 1,210
  друк, книги тощо                           -$   116
  юридичні послуги проєкту                   -$ (pro bono)
  домен, хостинг, додатки вебсайту           -$   248
  плата за банківські послуги та перекази    -$   289
  ---------------------------------------------------
  чиста зміна 2020 р.                        -$ 3,169
  перехідні витрати 2019 р.                  -$ 1,539
  індивідуальні пожертви через GG            +$ 6,767
  пожертви від інших джерел                  +$     0
  ---------------------------------------------------
  кінцевий банківський баланс проєкту:       +$14,226
  невідшкодовані витрати 2020 р.             -$     0
  ---------------------------------------------------
  чистий кінцевий баланс проєкту:            +$14,226
  [баланс = +$7573 американський, +$6653 український, -$0 борг]


адміністрування ГО, зарплати тощо:
український банківський рахунок
  початковий баланс:                         +$    76
  ---------------------------------------------------
  збори за видачу дозволів та державні збори -$   934
  бухгалтерські та банківські збори          -$ 1,032
  зарплати+пільги+податки                    -$ 4,555
  ---------------------------------------------------
  чиста зміна 2020 р.:                       -$ 6,445
  особистий внесок Осборнів                  +$10,521
  ---------------------------------------------------
  кінцевий баланс адміністратора:            +$ 4,076

Як зазвичай, цей підсумок може потребувати оновлення після першої половини року, щоб додати пожертви чи витрати, здійснені наприкінці року, та остаточний розрахунок нашого бухгалтера.

Ці добрі друзі зголосились працювати безоплатно
у 2019 та 2020 р.р. Фото © ЄСР.

Навіть цей соціально дистанційний рік мав багато в чому позитивний вплив волонтерів на нашу діяльність – внесок, який вимірюється нашою щирою вдячністю, однак не з’являється у підрахунку вище. Цього року волонтерами на місці були всі українські друзі, за якими ми жахливо сумуємо (названі вище); ми з нетерпінням чекаємо можливості приєднатися до них для роботи й сміху у 2021 р. Як завше, волонтери з усього світу також віддалено доклалися до нашої культурної роботи цього року щедрими тлумаченнями надгробків та архівних файлів й іншою технічною та мовною допомогою. Порада й допомога надходить від такої кількості людей, яку важко перелічити, але цього року ми окремо хочемо подякувати Алексу Феллеру з “Rohatyn District Research Group (RDRG)”, Крістіану Германну, Джеральду Праґ’єру, а особливо Григорію Аршинову (світла пам’ять) та Міхалу П’ясеку. Насамкінець, як щороку, ми хочемо публічно подякувати Віто Надашкевичу та юридичній компанії “ЛоКрафт” за те, що вони продовжують жертвувати свій час та експертну думку для нашої ГО у формі юридичної послуги зі знижкою та добровільною й безкоштовною підтримкою.

Обидва – Саша і Василь – допомагають нам з 2017 р. Фото © ЄСР.

Говорячи про фінанси, ми красно дякуємо “Ґешер Ґаліції” за її волонтерські внески, зокрема їхній адміністраторці PayPal та керівничці операціями Шеллі Келлерман Поллеро, фінансовому директорові/скарбникові Чарлі Катцу і президентові Стівену Тернеру за те, що зробили процес пожертвувань для “Єврейської спадщини Рогатина” таким, що не підлягає оподаткуванню для американських платників податків та простим для усіх.

Як завжди, Марла та я продовжуємо безкоштовно присвячувати наш власний час впродовж року для підтримки проєктної роботи та адміністрування ГО, навіть зараз віддалено допоки ми не зможемо повернутися в Україну. Ми маємо намір не зупинятися, поки залишаємось здоровими; ця робота – наша пристрасть.

ДЯКУЄМО УСІМ НАШИМ ПРИХИЛЬНИКАМ

Василь у Рогатинській центральній бібліотеці, жертвує книгу
про мистецтво від нашого імені. Фото © ЄСР.

Цей рік був незвичним у багатьох аспектах. Однак одним аспектом, що не змінився, була щедра, старанна підтримка, надана нам Василем Юзишиним – власне, цього року він взяв на свої плечі весь тягар “Єврейської спадщини Рогатина”. Включно зі 6 візитами з Марлою та мною взимку, Василь подорожував до Рогатина 28 разів впродовж 2020 р., принаймні раз на місяць (і 5 разів у травні!). Василя впізнають у Рогатині так само, як і нас, і це дуже велика перевага для нас: коли місцеві жителі мають питання чи інформацію, вони знають, з ким говорити. Про Василя навіть згадали фотографією у травневій статті новин у регіональній газеті “Голос Опілля” про роботу, яку виконували наші волонтери на єврейських кладовищах під час пандемії. Цього року, як і минулими роками, Василь не лише відвозив нас й інших волонтерів до Рогатина та приєднувався до розчищення рослинності, він також виконував роль нашого перекладача і неофіційного посла, керував платежами за матеріали та працю, збирав та переміщував фрагменти надгробків на старе кладовище, відзначав історичні події у їхні річниці, зварював та відремонтував огорожі кладовища, доставляв речі від нашого імені та служив нам контактною особою у різноманітті завдань, завжди з його теплою усмішкою та ввічливою поведінкою. Нам дуже пощастило мати цього цінного друга поруч з нами – як фізично, так і віртуально.

Zoom-конференція з керівництвом “Яхад – Ін Унум” (яке також перемістилось через пандемію) у червні. Фото © ЄСР.

Кожного року суттєва підтримка надходить від партнерів нашої ГО, цього року нам знову допомагала Рогатинська міська рада, яка значно доклалася до заявки на ґрант для проєкту з масових поховань та пов’язаної з цим юридичної та документаційної роботи. Дані та поради про ідентифікацію регіональних кладовищ і масових поховань та догляд за ними нам знову надали наші друзі з ESJF Європейської ініціативи єврейських кладовищ і “Яхад – Ін Унум”; наш зв’язок з “Яхадом” розпочався ще у 2009 р. і включає спільну роботу з транскрипції інтерв’ю “Яхаду” з українськими очевидцями Голокосту у Рогатині. Продовжуючи десятиліття тісної співпраці, “Rohatyn District Research Group (RDRG)” знову внесла дані, інформацію з історичних записів, пропозиції та поради; “Група вивчення штетлу Рогатина” відіграє ключову роль у нашому прокладенню мостів культури.

Деякі з німецьких мандрівників слухають читання поблизу південного масового поховання у Рогатині. Фото CC-BY-NC-ND Крістіан Германн.

Насамкінець ми б хотіли висловити подяку багатьом окремим жертводавцям, які надали нам фінансування цього року для постійної підтримки нашої роботи у Рогатині. Було отримано понад п’ятдесят особистих пожертв, декілька від друзів, які пожертвували більше, ніж один раз цього року, та включаючи кілька досить значних пожертв. Ми з приємністю та гордістю вказуємо цьогорічних та попередніх благодійників на нашому вебсайті і також зазначаємо деяких анонімних жертводавців. Серед тих, які надавали кошти неодноразово впродовж років, цього року ми б хотіли подякувати неофіційній групі німецьких мандрівників, яких єврейськими місцями спадщини на заході України та у Молдові провадив наш давній друг і колега Крістіан Германн у 2018 р., включно зі зупинкою у Рогатині; ця група, з якою ми приємно повечеряли перед початком їхньої подорожі, продовжує взаємодіяти з людьми та місцями, з якими вони стикалися, та неодноразово зв’язувалася з нами для надання підтримки.

Наша відсутність у Львові та Рогатині впродовж більшої частини року означала менше можливостей особисто зустрічатися з людьми, обмінюватися роботою та ідеями, однак ми все ж щасливі та раді поділитися кількома зображеннями друзів та колег у наших брендованих футболках цього року. Це лише один із багатьох способів, як ми можемо поширювати нашу головну ідею та зв’язок між Рогатином і світом. Ми з великим нетерпінням чекаємо на навіть ще сильніший зв’язок наступного року.

Друзі та прихильники “Єврейської спадщини Рогатина” по світу!