Річний звіт ЄСР за 2019 р.

Далі подано описовий річний звіт «Єврейської спадщини Рогатина» (ЄСР) за календарний 2019 рік – по суті, це підсумок року діяльності за нашими проектами і заходами, у тому числі із фінансовими витратами. Щоб порівняти наші досягнення у 2019 р. з нашими планами рік тому, дивіться також наш звіт за 2018 р. Більшість елементів цього огляду мають гіперлінки на сторінки, де написано детальніше про згадані події, на нашому сайті або деінде.

This page is also available in English.

ВОЛОНТЕРИ І ПАРТНЕРИ

Деякі з численних волонтерів, які допомагали нам на старому кладовищі цього року. Фото © 2019 RJH.

Наша робота завжди суттєво залежить від невеликої частини наших інституційних партнерів і великої кількості активістів-волонтерів. Багато людей і організацій, які допомагали нам у нашій діяльності цього року, підтримували нас і у минулі роки, але ми також вельми раді вітати і нові обличчя, руки і серця.

Більшість з наших партнерств неформальні, і їх підтримує лише волонтерський дух добродіїв, яких ми зустрічаємо на західній Україні та зі всього світу. Далі подано перелік декількох груп, які активно з нами співпрацювали цього року (вони згадуються далі у оглядах наших проектів), з якими ми сподіваємося продовжити спільно працювати, як у їх проектах, так і у наших, ще не один рік: the Львівський волонтерський центр (ЛВЦ); Єврейський культурний центр імені Шолом Алейхема; Волонтери Корпусу Миру в Україні; Юридична компанія «Ло Крафт» – юридичні послуги і консалтинг; Міська рада Рогатина і рогатинський краєзнавчий музей «Опілля»; Фулбрайт Україна; Центр археології Стаффордширського університету; Rohatyn District Research Group (RDRG); Гешер Галіція; Центр міської історії центрально-східної Європи.

Група ЛВЦ знову приїхала на нове кладовище в Рогатині з іншими волонтерами, у травні. Фото © 2019 RJH.

Серед багатьох осіб, які допомагали нам цього року, ми хотіли б особливо відзначити нашого доброго приятеля Василя Юзишина, і багатьох неймовірних волонтерів Корпусу Миру, які стали з нами пліч-о-пліч у важкій фізичній роботі, наших перекладачів, наших частих супутників у поїздках місцями спадщини і друзів (журналістів, істориків, блогерів і фотографів), численних дослідників-фулбрайтівців і студентів, які зустрічалися з нами, щоб обмінятися досвідом та ідеями, а також багатьох приязних мешканців сучасного Рогатина, які допомагають тримати нас у курсі подій у місті. Цього року ми особливо вдячні за співпрацю декільком українцям-уродженцям Рогатина, у тому числі і учням рогатинських шкіл, які допомагали нам під час наших волонтерських акцій на кладовищах в Рогатині.

Ми і надалі користуємося порадами та підтримкою наших партнерів з попередніх років, особливо Фонду Мацев (TMF), і наша вдячність за їх допомогу не має меж.

ПРОЕКТИ

Волонтери разом, після важкого, але вдалого дня на старому кладовищі у липні. Фото © 2019 RJH.

Наша основна діяльність у 2019 р., яка описана і в багатьох новинних дописах, і у цьому огляді наших загальних витрат, полягала у розчищенні бур’янів і благоустрої території чотирьох місць поховань в Рогатині (два довоєнні кладовища і дві братські могили часів війни). На основі отриманого досвіду у 2018 р., ми організували і провели чотири масштабні кількаденні волонтерські акції (у травні, липні, серпні і вересні) і декілька одноденних спеціалізованих заходів, коли були лише я, Марла і Василь. Більшість роботи була зосереджена на великому і комплексному старому кладовищі, але на кожному об’єкті ми провели прибирання щонайменше один раз протягом року.

Як би часто ми не приїжджали, завжди чекають несподіванки! Фото © 2019 RJH.

Загалом, ми провели 42 дні на різних об’єктах в Рогатині, працюючи з понад 50 волонтерами з Рогатина і з усього світу. Деякі з них працювали з нами цього року не один раз. Ознайомтеся з фотографіями у наших новинних дописах, з посиланнями вгорі, та оцініть їх розмаїття і запал. Крім розчищення нових бур’янів (у деяких випадках тричі), ми також уперше повирізали більші чагарники і зарості з усіх кутків обидвох кладовищ, а це допоможе підтримувати благоустрій на майбутні роки, доки ми будемо активно і невтомно продовжувати нашу працю. Цього року до нашого арсеналу ми додали дві мотопили (ланцюгову пилу і шабельну пилу), щоб почати на кладовищах хірургічно точну вирізку старих кущів і пнів, а це тривале завдання, яке може вимагати закупівлі додаткових пил наступного року, щоб просунутися у цій роботі ще далі.

Андрес з учнями з Рогатина, спілкується на старому кладовищі з сусідом, травень. Фото © 2019 RJH.

Ми з Марлою хотіли б відзначити силу волонтерського духу численних волонтерів Корпусу Миру, які віддали нашому проекту не лише свій час і м’язи, а й допомогли нам багато у чому іншому, адже самі подбали про своє добирання і проживання. Вони спілкувалися із сусідами біля кладовища і мешканцями у місті, вирішували, як краще вирізати зарості на кладовищах, та чудово полагоджували будь-які труднощі чи проблеми з посмішкою на обличчі. Ми хотіли би висловити особливу подяку волонтерові Корпусу Миру в Рогатині Андресу Родрігесу, який неодноразово здійснював координацію усіх інших волонтерів з інших міст під час усіх масштабних минулорічних акцій, дбав про організаційні моменти і спілкувався з необхідними контактними особами на місці і на відстані, домовлявся про транспорт, ночівлю, харчування та інше. Саме він найбільше долучився до успішних результатів нашої роботи.

Крім масштабних прибиральних акцій цього року, ми також організовували окремі спеціальні заходи з розчищення території на північній братській могилі, щоб підготувати ґрунт для нового малоглибинного радіолокаційного зондування, яке виконувала та сама група археологів, що і під час першого дослідження у 2017 р., з Центру археології Стаффордширського університету. Ця додаткова робота розширила дані зйомок на територію, на яку вказав мешканець Рогатина у 2018 р. як на відоме місце поховань на основі роботи, яка там велася кілька десятиліть тому. Це нове дослідження Центр археології здійснив у рамках свого благодійного проекту, безоплатно, як дар для «Єврейської спадщини Рогатина». Звіт про результати цього дослідження буде опубліковано у 2020 р.

Територія північної братської могили до (вгорі) і після прибирання, під час зйомки (внизу).
Фото © 2019 RJH.

П’єр і Василь вантажать відкопаний надгробок на машину, вересень. Фото © 2019 RJH.

Інша робота за проектом цього року є продовженням різних попередніх заходів. З нашими друзями ми відкопали єврейські надгробки з двох місць у Рогатині, і повернули їх на старе кладовище. Нам також було приємно бачити, що хтось з місцевих мешканців двічі анонімно приносив могильні плити на кладовища, з невідомих локацій, а це може свідчити лише про те, мешканці знають і розуміють, що кладовище задбане, і сюди можна зносити плити спокійно і надійно.

Також цього року ми найняли окремого доглядача з Рогатина, щоб регулярно піклуватися про територію біля двох меморіалів братських могил: косити траву, насаджувати квіти, слідкувати за порядком на цих об’єктах. Наш добрий приятель Михайло Воробець вже у дуже поважному віці, щоб доглядати за цими пам’ятками, як він робив до того на добровільній основі, тож він допоміг нам знайти нового доглядача. Незважаючи на свій вік, пан Воробець зміг приєднатися до нас під час двох пам’ятних заходів, які ми проводили на братських могилах цьогоріч: на вшанування 77 річниці березневої акції 1942 р. і 76 річниці червневої акції 1943 р.

Вид уздовж колії в Рогатині у напрямку Белжеця. Фото © 2016 RJH.

Ще одне продовження попереднього проекту у 2019 р. – це розширення нашого вебсайту. Цього року ми додали нові розлогі статті про матеріальну єврейську спадщину в Рогатині, з новим дописом про залізничний вокзал у місті, і перевезення євреїв під час війни до табору смерті у Белжеці. Цього року також побачило світ друге видання праці Доні Гольд Шварцштайн, яка врятувалася з ґетто, Це – «Спогади про Рогатин і околиці». На цю тему ми також написали нову сторінку зі стислим переказом. Ми хотіли б подякувати нашим друзям-перекладачам Світлані Брегман і Наталії Курішко за те, що допомагали нам вести цей вебсайт у двомовному варіанті, за їх делікатні поради про мовні особливості цих публікацій.

Вид з висоти пташиного польоту на північно-західний під’їзд до меморіалу, проект. Зображення © 2019 Грін Гарден.

Цього року ми також побачили завершення першого повного плану для нового ландшафтного проекту на південній братській могилі, над яким ми почали працювати лише наприкінці 2018 р. Львівська фірма ландшафтного дизайну ТОВ Грін Гарден, з якими ми підписали відповідний договір, провела зйомку території, а потім розробила проектну пропозицію, яка включила нове ґрунтове покриття, ознакування і візуальні елементи на основі наших і їх оригінальних ідей. Ми ознайомилися з цією концепцією разом з рабином Колесником з Івано-Франківська і головою земельного управління міста Рогатина. Далі «Грін Гарден» розробили детальний проект, з повним переліком підготовки ґрунту, матеріалами, насадженнями, лавками та іншими елементами, та подали нам готовий проект, щоб завершити цей етап робіт. Їх звіт зараз оприлюднений онлайн для детального ознайомлення. Ми будемо ще переглядати цей проект на предмет можливого зменшення вартості робіт, перш ніж ми продовжимо розглядати інші його варіанти та можливу майбутню реалізацію.

ЄСР працює з німецькими волонтерами на новому єврейському кладовищі у Львові, серпень.
Фото © 2019 RJH.

Як і в минулі роки, наша робота за проектами у 2019 р. включала спільні заходи з партнерами за межами Рогатина. Нам було особливо приємно приєднатися на кілька днів до роботи іншого добре організованого волонтерського робочого табору, який проводив Львівський волонтерський центр (ЛВЦ). Тоді ми розчищали завали у синагозі Якуба Глянцера у Львові, прибирали зарості і сміття всередині і біля зруйнованої синагоги в Сокалі. Також ми долучилися до організації розчищення уламків надгробків на новому єврейському кладовищі у Львові (ми допомагали викопувати надгробки минулого року, на вулиці Барвінок у Львові). Крім того, ми взяли участь в одноденній волонтерській акції, яку проводив ЛВЦ для розчищення дерев і чагарників навколо меморіалу єврейської братської могили з північного краю смт. Рудки у Львівській області. Ми завжди радо простягаємо руку допомоги чи ділимося інструментами з ЛВЦ, які багато разів допомагали нам в Рогатині протягом останніх років. Саме така співпраця між маленькими волонтерськими організаціями в регіоні дозволяє усім нам досягти більшого, ніж наодинці.

НОВИЙ ВАЖЛИВИЙ ПРОЕКТ

Марла працює на старому кладовищі. Фото © 2019 RJH.

Ми повідомляли улітку цього року, що Марла отримала дослідницький грант від програми імені Фулбрайта, на підтримку її пропозиції для планування відновлення старого єврейського кладовища в Рогатині як місця пам’яті і спільної спадщини для місцевих мешканців і туристів. ЄСР має першу концепцію і опорний план робіт на старому кладовищі з 2014 р., а з 2018 р. ми працюємо над тим, щоб відвоювати територію від швидко наростаючих бур’янів і рослинності. Новий проект має розробити плани і детальні проекти за декількома аспектами концепції, у співпраці з науковцями і галузевими експертами у різних напрямках. Фулбрайтівський грант не охоплює фізичну реалізацію проектів, але ми сподіваємося, що плани будуть достатньо детальними, тож ми зможемо почати обговорювати витрати і графіки етапів реалізації проектів наприкінці 2020 р. і у 2021 р.

Цифрові макети нового і старого єврейських кладовищ в Рогатині в офісі ESJF у Києві, вересень. Фото © 2019 RJH.

Основний аспект проекту Фулбрайта – це веб публікація рекомендацій і довідникової інформації для інших, хто розглядає проекти збереження кладовищ у цьому регіоні, включаючи і місцевих активістів, і нащадків тутешніх євреїв з-за кордону. Вуличні роботи на місцях єврейських поховань в Рогатині почали згортатися приблизно у вересні. Після цього ми більше уваги стали приділяти фулбрайтівському проекту, який включав дослідження, зустрічі з експертами, зйомку території на старому кладовищі, і попередню розробку вебсайту. Виконання нових планів і завершення першого варіанту веб-путівника заплановане на літо наступного року. Сподіваємося, що разом ці декілька аспектів такої роботи допоможуть закласти основу для майбутніх проектів.

ВІЗИТИ І ГОСТІ

Могила Паранки Бурачок, яка прихистила єврейську дитину у с. Черче. Фото © 2019 RJH.

Як і щороку, у 2019 р. ми неодноразово їздили зі Львова до Рогатина, у рамках нашої роботи за проектами, на зустрічі, на заходи із вшанування пам’яті та міські події, а також, щоб провести гостей з інших країн місцями єврейської спадщини. На загал, ми здійснили 23 поїздки до Рогатина і у зворотному напрямку, провівши 42 дні і 14 ночей у самому місті, часто з іншими волонтерами, які приїздили для роботи, а також з інструментами. Під час декількох наших поїздок ми побували у селах і на кладовищах в околицях Рогатина, щоб дослідити історію Праведників світу, які переховували євреїв під час німецької окупації часів війни і під час Шоа. Крім того, ми також побували в одноденній екскурсії до таких населених пунктів як Бібрка, Нові Стрілища і Рогатин, організованій Музеєм галицьких євреїв з Кракова, під проводом митця і автора Джейсона Франциско. Ми були приємно здивовані, коли побачили, що у турі було четверо нащадків рогатинських євреїв! Протягом року, як завжди, ми також бували і в інших містах і селах на західній Україні, вивчаючи там стан справ і розвиток подій із об’єктами єврейської спадщини, для порівняння з нашими проектами.

Розмова з учасниками екскурсії з Музею галицьких євреїв. Фото © 2019 RJH.

ВЕДЕННЯ СПРАВ

«Ло Крафт» працюють з ЄСР і озеленювачами, травень. Фото © 2019 RJH.

«Єврейська спадщина Рогатина» уже три роки зареєстрована як українська неприбуткова організація – ГО. У нас досі лише два співробітники (я і Марла) та три члени правління. До ради входить наш давній друг і порадник Віталій Надашкевич, виконавчий директор і керуючий партнер львівської юридичної фірми «Ло Крафт, Юридичні послуги та консалтинг». Крім того, що вони займалися реєстрацією нашого ГО, ведуть бухгалтерію і слідкують за відповідністю нормативним документам, Віто та його співробітники (зокрема, старший адвокат Богдана Зданевич) також від нашого імені спілкуються з підрядниками і постачальниками, перебравши на себе суттєву частину «господарської» діяльності «Єврейської спадщини Рогатина». Натомість, ми маємо більше часу на проекти і комунікацію. Така структура виявилася для нас досить продуктивною протягом останніх трьох років, тож ми плануємо і надалі продовжувати працювати у такий спосіб у найближчому майбутньому. Ми завдячуємо довгостроковому баченню Віто, який допоміг нам розробити траєкторію розвитку наших проектів, і надзвичайно цінуємо те, що багато роботи компанія «Ло Крафт» робить для нас безкоштовно, а це дозволяє нам використовувати отримувані пожертви та наші особисті ресурси безпосередньо для роботи в проектах.

ФІНАНСИ

Andrés hard at work

Волонтери, час і пожертви – ось завдяки чому все стало можливо. Фото © 2019 RJH.

Протягом останніх трьох років, з 2019 р. включно, ми вели двосторонній особистий рахунок (US) і рахунок ГО (UA), щоб мати нагоду гнучко і надійно отримувати пожертви та покривати витрати проекту. Крім того, ми прагнемо вести нашу діяльність у прозорий спосіб, оприлюднюючи тут наші доходи і витрати. Як завжди, ми фіксуємо і цінуємо усі пожертви (понад 50 індивідуальних пожертв у 2019 р.),і кожна пожертва (мінус банківські комісії) йде безпосередньо на витрати проекту. Ми з Марлою додаємо додаткові кошти з наших особистих заощаджень, щоб покрити усі адміністративні, фіскальні і операційні витрати, включно з нашими зарплатами, плюс непланові витрати за проектом. За 2019 календарний рік, у доларах США і за номінальним курсом 1=25, щоб покрити курс обміну і комісійні за трансфер (протягом 2019 р. курс мінявся від 23,2 до 28,2 грн.), наші надходження і витрати наступні:

Проекти прибирання єврейських місць поховань у 2019 р.:
Банківські рахунки US+UA
  інструменти, запасні частини і комплектуючі     -$ 2,392
  проживання для ЄСР+волонтери                    -$ 1,000
  господарські витрати: пальне, транспорт, і под. -$ 1,598
  харчування, вода для ЄСР+волонтери              -$ 1,230
  --------------------------------------------------------
  загальні витрати проекту за 2019 р.:            -$ 6,220
  індивідуальні пожертви через ГГ                 +$ 6,220
  --------------------------------------------------------
  сальдо на кінець періоду:                        $     0
  (інструменти і матеріально-технічне забезпечення ЄСР
  зберегла для наступного використання у 2020 р.)


Інші проекти і заходи ГО:
Розрахункові рахунки US+UA
  вихідний баланс:                                +$15,203
  --------------------------------------------------------
  інструменти для відкопування плит, та ін.       -$    64
  ландшафтне обслуговування братських могил       -$   300
  зйомка/проект південної братської могили        -$ 3,080
  ландшафтний дизайн старого кладовища            -$   782    
  транспортні витрати Львів/Рогатин               -$   696
  переклад EN->UA                                 -$ 1,132
  друк, книги, ін.                                -$   594
  юридичні дослідження спадщини                   -$   288
  домен для вебсайту, хостинг, додатки            -$   233
  бонуси для волонтерів: футболки, ін.            -$   667
  банківська комісія за перекази                  -$    27
  --------------------------------------------------------
  нетто зміни курсу 2019:                         -$ 7,863
  індивідуальні пожертви через ГГ                 +$ 5,566
  пожертви з інших джерел                         +$   800
  --------------------------------------------------------
  сальдо на кінець періоду:                       +$13,706
  невідшкодовані витрати 2019                     -$ 1,539
  --------------------------------------------------------
  чисте сальдо на кінець періоду:                 +$12,167
  [баланс = +$4,795 US, +$8,911 UA, -$1,539 дебет]


Ведення справ ГО, зарплати, і под.:
гривневий рахунок
  вихідний баланс:                                +$   265
  --------------------------------------------------------
  дозвільна документація, держмито                -$   839
  бухгалтерські послуги                           -$ 1,200
  зарплати+премії+податки                         -$ 5,270
  --------------------------------------------------------
  нетто зміни курсу 2019:                         -$ 7,309
  особистий внесок Озборнів                       +$ 7,120
  --------------------------------------------------------
  сальдо на кінець періоду:                       +$    76

Цей звіт може бути оновлений трохи згодом, після перших чисел нового року, враховуючи пожертви чи витрати під кінець року, а також після остаточних розрахунків нашого бухгалтера.

Група зі Стаффордшира – Дарія, Вілл, Кевін, Алекс – на меморіалі північної братської могили. Фото © 2019 RJH.

У цьому звіті неможливо було включити величезну кількість часу волонтерів, який віддали нам багато друзів і організацій, щоб допомогти нам у наших проектах та діяльності. Ми враховуємо його як свою заборгованість та сподіваємося розплатитися, допомагаючи іншим. Також тут не враховані витрати, які понесли наші волонтери, наприклад, крім волонтерської праці на кладовищах, під час робіт з благоустрою і здійснюючи додаткову зйомку георадаром, які виконувалися цього року безоплатно, Центр археології Стаффордширського університету також за власний кошт оплатив проживання, харчування і транспорт протягом трьох днів роботи на об’єкті, а також витрати на дорогу з Великобританії до Львова. Сюди також не включено фулбрайтівський грант Марли, який є дослідницькою стипендією замість зарплати, а не просто грант на фізичну роботу в проекті. Загалом, до цього переліку також не входять особисті поточні і додаткові пожертви (напр., книги для публічної бібліотеки Рогатина, та ін.), які здійснювали інші та ми з Марлою, та багато дрібних витрат, які ми всі вирішували оплачувати з власної кишені, бо так було простіше. І звісно, ми з Марлою не враховуємо наших власних волонтерських зусиль, адже працюємо на наше ГО на повну зайнятість.

Ми вдячні Гешер Галіція, і зокрема, їх голові з питань членства Шеллі Келлерман Поллеро і колишній фінансовій директорці/скарбнику Енн Гляйх Гарріс, за те, що зробили процес отримання пожертв для «Єврейської спадщини Рогатина» звільненим від оподаткування для платників податків з США, і нескладним для усіх.

ПЕРСПЕКТИВИ НА 2020 р.

Сьогодні, коли за плечима дев’ять років досвіду загалом і три роки роботи на повну зайнятість, ми зрозуміли, як гнучко пристосовуватися до проблем і можливостей, а також як розставляти пріоритети та планувати свій час, сили і ресурси. Деякі проекти, які ми планували завершити у 2019 р., переносяться на 2020 р. Частково це через те, що ми хочемо дати нашим партнерам нагоду завершити їх частину роботи, а частково для того, щоб ми могли працювати і над проектами, які ми не планували починати у 2019 р.

Кущорізи і інструмент для піднімання надгробків чекають на 2020 р. Фото © 2019 RJH.

Наступного року, звичайно, буде здійснено декілька акцій з прибирання кладовищ, сподіваємося, з багатьма волонтерами, як і раніше. Ми плануємо, що деякі інструменти і техніка перейдуть частково з 2018 і 2019 р.р., особливо завдяки тому, що найважчі зарості вже зрізані під корінь. Викорчовування пнів буде для нас цього року масштабнішим завданням, а більша частина робіт із впорядкування буде залучати мотопили, а не ручний інструмент. Але швидке заростання трави і молодих дерев кине серйозний виклик для усіх наших інструментів, як завжди.

Фулбрайтівський проект Марли продовжиться і у 2020 р., і має завершитися улітку, напрацювавши плани з розвитку і відновлення старого єврейського кладовища, та залучивши нові інструменти та експертів, коли ми почнемо обмірковувати меморіал для віднайдених надгробків, ознакування та ін.

Before and after images at the south mass grave memorial

Поточні роботи на меморіалі південної братської могили. Фото © 2018 RJH і TMF.

Ми просунулися з ландшафтним дизайном для південної братської могили, згідно з планом у 2019 р., але відмовилися від реалізації через кошторис. У 2020 р. ми переглянемо ці плани з нашими місцевими експертами, врахуємо інші варіанти, які ми бачили в Україні, і спробу розробити практичний проект, який враховує наші початкові задуми покращення захисту цієї території, благоустрою і кращого вигляду, забезпечення інформаційних знаків і зменшення потреби постійного впорядкування території, а лише заходів, які вимагають незначних затрат. Як мінімум, ми зробимо акцент на впорядкуванні території навколо меморіалів на обидвох братських могилах, а також на розчищенні густих заростів на всій території поховань на південному меморіалі.

Після завершення першого варіанту довідника із збереження кладовищ для фулбрайтівського проекту Марли, ми продовжимо нашу роботу над вебсайтом ЄСР, додаючи тематичні сторінки про єврейську спадщину, і почнемо працювати над місцевими туристичними картами і інструментами. У нас ще є трохи спогадів уцілілих осіб та інші свідчення, стислий зміст яких ми опублікуємо на нашому сайті, у тому числі одна із публікацій вже у процесі. Двомовнеп видання спогадів Джека Глотцера «Я пережив німецький Голокост, попри все» не вийшла у 2019 р., як ми сподівалися. Ми ще чекаємо на важливу статтю авторства одного дослідника особистих спогадів та усної історії, яку ми обов’язково хотіли би включити до цієї книги, тож ми сподіваємося, що все буде готове для публікації онлайн і в паперовій версії у 2020 р.

Інтерактивна карта даних, з прив’язкою до осіб і будинків в Рогатині.
Зображення © 2019 Гешер Галіція.

Ми завершили технічну частину розробки інтерактивної історичної карти Рогатина, спільно з Гешер Галіція. На ній зображено дані родинної історії, прив’язані до конкретних локацій у місті. Ця карта працює онлайн на моєму приватному сервері і чекає на додаткові технічні роботи з вебсайтом в Гешер Галіція, а тоді ми зможемо оприлюднити цей матеріал, імовірно у 2020 р.

І знову у 2020 р. ми очікуємо неочікувані події: більше знахідок могильних плит, можливості для спільних проектів збереження спадщини з нашими партнерами, презентації книг з єврейської історії і спадщини у Львові і Рогатині, додаткові картографічні проекти, а також інші заходи, які на даний момент поки не передбачені.

ПОДЯКА УСІМ, ХТО НАС ПІДТРИМУВАВ

Василь – завжди в роботі, завжди з посмішкою.
Фото © 2019 RJH.

Як і усі попередні три роки, наш любий друг Василь Юзишин працював з нами пліч-о-пліч на волонтерських засадах, кожен день під час наших масштабних і дрібних заходів у рамках проекту, безкорисливо віддаючи свій час і зусилля, яке б не випадало завдання, у тому числі косив траву, дбав про інструмент, перекладав розмови між україномовними і англомовними учасниками, домовлявся з постачальниками і надавачами послуг, підтримував наш настрій своїм добрим гумором. Василь був одним з важливих стовпів сили, і його дружбу ми вельми цінуємо, як і його допомогу.

Волонтери працюють на старому єврейському кладовищі в Рогатині, травень. Фото © 2019 RJH.

З цього звіту зрозуміло наступне: «Єврейська спадщина Рогатина» функціонує за рахунок підтримки зацікавлених і небайдужих друзів, близьких і не дуже. У 2019 р. їх кількість склала понад сотню донорів і волонтерів. Як завжди, ми з Марлою хотіли б висловити подяку усім, хто провадив, підтримував, надихав, фінансував, звітував, виправляв, перекладав і долучався до нашої роботи у 2019 р., що дозволило нам працювати і примножувати результати набагато більше, ніж ми би впоралися самі. Ми вдячні за час, ідеї, зв’язки, пожертви, працю, гумор і любов, отримані у ході роботи, яка не переставала нас надихати на нові звершення. У наших новинних постах на вебсайті за 2019 р. згадані практично усі волонтери, які працювали з нами в Рогатині, і декого з тих, хто невпинно нас підтримував щодня у минулому році, ви побачите на колажі з футболкою з логотипом ЄСР далі. Ми з нетерпінням чекаємо 2020 р., який принесе нові виклики і досягнення, і помітнішу присутність єврейської спадщини в Рогатині.

Ще трохи помічників, які допомагали нам у 2019 р.
Читати новинні дописи за 2019 р., щоб побачити ще багатьох інших!

Переклад – Світлана Брегман.