Річний звіт про діяльність Єврейської спадщини Рогатина за 2018 р.

Це описова частина річного звіту ГО «Єврейська спадщина Рогатина» (RJH) за 2018 календарний рік – по суті резюме річного звітного періоду про хід наших проектів, про події і заходи, із зазначенням наших фінансових витрат. Для порівняння нашого поступу у 2018 р. з нашим планом рік тому, див. також наш звіт за 2017 р. Цей огляд містить багато гіперпосилань на сторінки з детальнішою інформацією та ілюстраціями, як на нашому вебсайті, так і деінде.

This article is also available in English.

ПАРТНЕРСТВА

PCVs with TMF and RJF on Friday

Волонтери Корпусу миру і «Єврейської спадщини Рогатина» на старому єврейському цвинтарі Рогатина. Фото © 2018 RJH.

Поки найважливіший напрямок нашої роботи – це пошук партнерів. Це однозначно стало суттєвим елементом наших цьогорічних здобутків та заклало міцний фундамент на майбутні проекти. Більшість наших партнерських стосунків неформальні, які тримаються на волонтерських зусиллях і добрій волі добрих людей, яких ми зустрічаємо дедалі більше, і з західної України, і зі всього світу. Усі партнери, яких ми тут вказали, активно з нами працюють вже понад два роки, але 2018 рік приніс для нас і нові обличчя, з чого не можемо не радіти. Далі подано стислий опис декількох груп, які активно нам допомагали цього року (вони постійно згадуються в описах наших проектів і надалі), з якими ми сподіваємося продовжити співпрацю у їхніх і у наших проектах ще не один рік. Фонд Мацев (The Matzevah Foundation, TMF); Львівський волонтерсьий центр (ЛВЦ); Товариство єврейської культури імені Шолом Алейхема; Волонтери Корпусу миру в Україні; Юридична компанія «ЛоКрафт»; місто Рогатин і рогатинський краєзнавчий музей «Опілля»; Rohatyn District Research Group (RDRG); Гешер-Галіція (з якими ми продовжуємо спільно працювати над історичними картами і питаннями спадщини); Центр міської історії центрально-східно Європи; а також поза організаціями, ми хотіли б особливо відзначити співпрацю з нашими перекладачами, нашими постійними попутниками і друзями у культурно-історичних поїздках (журналістами, блогерами, фотографами), багатьма стипендіатами програми Фулбрайта і студентами, які з нами зустрічалися, щоб поділитися досвідом і ідеями, десятками людей, які взаємодіяли з нашою сторінкою у Фейсбуку, щоб допомогти поширювати інформацію, а також з багатьма друзями і мешканцями з сучасного Рогатина, які тримають нас в курсі новин і подій у самому місті.

ПРОЕКТИ

The crew at day's end

Працюємо з членами ЛВЦ на новому єврейському цвинтарі Рогатина. Фото © 2018 RJH.

Розділ Новин на нашому вебсайті детально описує хід наших проектів цього року, але тут ще подаємо стислий опис основних подій. З допомогою десятків друзів з декількох волонтерських організацій (TMF, ЛВЦ, багато волонтерів Корпусу миру), десятків добродіїв, які фінансово долучилися до покупок садових ручних і бензинових інструментів і розхідних матеріалів, ми змогли цього року розчистити від заростів майже весь старий єврейський цвинтар в Рогатині, а також половину нового єврейського цвинтаря, і ще частину південної братської могили біля меморіалу 1998 р.

Marla speaking to the group

З друзями, вшановуючи 75-ту річницю ліквідації гетто. Фото © 2018 RJH.

Рік ми почали з інтерв’ю одного рогатинця, який був свідком раніше незафіксованих місць масових поховань на північній околиці, вшановували 76-ту річницю першої воєнної акції в Рогатині у березні, приєдналися до друзів відзначати 75-ту річницю ліквідації рогатинського гетто у червні, а закінчили рік початковими етапами планування благоустрою південної братської могили (див. далі наші плани на 2019 р.). Робота з відновлення могильних плит цього року була незначною, було відновлено тільки одну плиту з вул. Драгоманова. Пан Воробець перебував у слабкому здоров’ї більшість року, а наприкінці року він повернув нам невелику грошову суму, з фонду, який був у нього на випадок потреби оплатити робочим на місці. Але міські комунальні роботи та інші будівельні роботи будуть продовжуватися у наступні роки, тож ми очікуємо, що з часом буде викопано ще більше плит.

A collage of images from our week working together in Rohatyn's old Jewish cemetery

Колаж з фото з нашого тижня спільної роботи на старому єврейському цвинтарі в Рогатині.
Фото © 2018 TMF і RJH.

Jack Glotzer in Rohatyn in 1998

Джек Глотцер в Рогатині у 1998 р.
Фото © 1998 Анджей Полец.

У 2018 р. ми запустили роботу, щоб зареєструвати усі чотири місця єврейських поховань в Рогатині (цвинтарі і братські могили часів війни) у статусі пам’яток місцевого і державного значення. Цією роботою займаються наші юристи, які співпрацюють з українськими можновладцями усіх рівнів, щоб визначити вимоги і методи, а ми надаємо їм дані. За нашими оцінками, ця робота буде тривалою. До того ж, цього року ми допомогли опублікувати воєнні спогади Джека Глотцера, співпрацюючи з дітьми Джека, щоб отримати цей текст у вільний доступ. Він доступний в англомовній версії у форматі pdf, а також як гіпертекст із зображеннями на нашому вебсайті. Крім того, польський переклад нам люб’язно надав Роберт Грушинський, а переклад українською профінансували наші друзі, які працюють в Товаристві єврейської спадщини Болехова. Ми також надали статті до спеціального випуску квартального наукового журналу організації «Гешер Галіція», «Галичанин», повністю присвяченого єврейській історії і спадщині Рогатина. «Гешер Галіція» люб’язно надали нам дозвіл викласти цей випуск журналу у вільний доступ на нашому вебсайті.

in the Rohatyn ghetto

Місце в рогатинському гетто, де був збудований великий єврейський бункер. Джерело: IPN.

На даному етапі розвитку діяльності нашої ГО вебсайт «Єврейської спадщини Рогатина» і надалі є нашим першочерговим ресурсом для фіксації історії єврейської громади Рогатина та нашої діяльності у місті у сфері відновлення спадщини. Цьогоріч ми суттєво розширили розділ на тему історії, який включає хронологію Шоа в Рогатині (завершуючи нашу серію історичної хронології) та спеціальні статті про про праведників світу з Рогатина та околиць під час німецької окупації. Звіт Кацмана воєнного періоду для нацистського уряду, листи і повідомлення з Рогатина в архіві Рінгельблюма, та місце Рогатина в енциклопедії USHMM таборів і гетто. Крім публікації воєнних мемуарів Джека Глотцера, ми також зробили резюме і огляд інших спогадів про довоєнне і воєнне життя євреїв в Рогатині, авторства Розет Фауст Галперн, Сильвії Ледерман, Пола Трепмана і Александра Кімеля. Резюмували також і Книгу пам’яті Рогатина, і розділ про Рогатин з енциклопедії Полін про єврейські громади, і ще повоєнні відео інтерв’ю, пов’язані з Рогатином, проведені Фондом Шоа Уніеврситету Південної Каліфорнії (США). Ці історичні документи і особисті спогади продовжують бути корисними для нашої діяльності у сфері спадщини, історії та просвітництва. Як завжди, ми прагнемо надавати 100% двомовний контент на нашому вебсайті (англійською і українською), тож цього року наші завантажені перекладачі знову не підвели нас, підійшовши до роботи уважно і відповідально. Вони наш справжній скарб, без якого нам нікуди. Детальніше з робочими витратами на переклад можна ознайомитися у нашому фінансовому звіті далі.

Visitors in the Jewish history section of the new museum

Відвідувачі у відділі єврейської історії у новому музеї. Джерело: Богдан Даниляк через Рогатинський музей «Опілля».

Освітній компонент нашої роботи минулого року мав суттєвий прорив, коли через два роки підготовчих робіт відкрився новий міський краєзнавчий музей Рогатина «Опілля». Ми долучилися до напрацювання описової частини на стендах про хронологію і культуру втраченої на сьогодні єврейської громади. Експонати, надані нами і декількома іншими нащадками рогатинських євреїв, підписані і виставлені у вітринах у залі, присвяченому багатокультурному минулому цього регіону. Надано також було і фільм про Рогатин 1930-х років, режисерки Фанні Гольцман, який транслюється на повторі на дисплеї при вході, завдяки пошукам і пожертвам інших нащадків рогатинських євреїв. На сьогодні музей є першим пунктом для туристів в Рогатині, а також збіркою досліджень для нас та для інших пошукувачів, які прагнуть пролити світло на минуле цього регіону заради його майбутнього.

Marla speaking to the tour group at Rohatyn's new Jewish cemetery

Марла виступає перед групою з Центропи на новому єврейському цвинтарі в Рогатині. Фото © 2018 RJH.

Ще один приклад нашої освітньої діяльності – це участь у конференції від «Centropa Trans.History» у Львові для освітян, які працюють з темами єврейської історії та використовують ці аспекти у своїх навчальних матеріалах у школі та в університетах, а цього року ми провели екскурсію місцями єврейської спадщини Рогатина для майже 25 учасників. Ми і надалі давали інтерв’ю та з’являлися в журналістських репортажах для багатьох видань, у тому числі і в місцевих українських і єврейських ЗМІ, в радіо передачі діаспорного українського інтернет-радіо, у єврейських виданнях в Америці, у текстах і відео «Асошіейтед Прес», культурно-суспільному блозі шведською мовою зі Львова, а також у журналі «Меморія» меморіалу Аушвіц-Біркенау. З більшістю цих публікацій ви можете ознайомитися через посилання на нашу сторінку про ЗМІ. Наприкінці року Марлу запросили виступити на панельній дискусії у Лондоні на тему спадщини і пам’яті в Україні після Голокосту, що стало нагодою розповісти про нашу діяльність для зацікавленої аудиторії, з якими ми навряд чи часто б спілкувалися деінде. Дуже важливою подією для нас стала участь в урочистій церемонії відзначення і вітання тих, кому вручили «Ключі від міста» за їх підтримку єврейської культури і громади у західній Україні, або за їх внесок у проекти із відновлення пам’яті та збереження спадщини у цьому регіоні. В церемонії також брали участь представники міста Львова і колеги з ключових громадських організацій, благодійні і наукові установи. Нам було особливо почесно і самим отримати цю нагороду.

Working with the mighty Peace Corps volunteers again, in Kalush

Знову працюємо з могутніми волонтерами Корпусу миру у Калуші. Фото © 2018 RJH.

Наша робота в проектах була зосереджена не лише на Рогатині, адже тісна співпраця з активістами з інших проектів збереження спадщини з регіону дала багато нагод підтримати їх діяльність, як і вони нашу. На два тижні у липні ми доєдналися до міжнародного волонтерського трудового табору, добре організованого Львівським волонтерським центром, для розчищення заростів і ремонту пам’ятників на єврейських цвинтарях і місцях масового поховання у районі міст Дрогобич і Борислав у Львівській області У жовтні ми цілий день працювали над розчищенням сміття з великої ділянки на єврейському цвинтарі у Калуші в Івано-Франківській області, у рамках масштабнішого проекту, організованого Волонтерами Корпусу Миру, які діють у цьому місті. На обидва ці проекти ми привезли інструмент, закуплений цього року для розчищення об’єктів спадщини в Рогатині, що дуже допомогло в роботі волонтерів.

Tools donated to RJH in service in Kalush

Інструменти, закуплені RJH із пожертв у 2018 р., у нас на службі у Калуші. Фото © 2018 RJH.

Ближче до дому, наприкінці червня ми також п’ять днів відпрацювали під керівництвом ЛВЦ та Центру єврейської громади ім. Шолом Алейхема під час термінового порятунку понад сотні єврейських могильних плит, відкопаних на одній з вулиць міста. Ці плити було вкрадено з нового єврейського цвинтаря у Львові під час німецької окупації. Потім їх використали як матеріал для фундаменту під настил вулиць. Крім нашої фізичної роботи на вулиці, Марла також активно писала про цей захід, закликала приєднатися волонтерів, піднімала інтерес громадськості та збирала пожертви на оренду обладнання і на створення майбутнього меморіалу на цвинтарі. У листопаді ми взяли участь у конференції про Голокост в Україні, організованій одним з наших приятелів з Волонтерів Корпусу Миру у Яворівській гімназії (на північ від Львова), де Марла розповіла про наш проект в Рогатині для учнів, вчителів і представників міста. Хоча ми не встигали писати про всю цю діяльність на нашому вебсайті, про нашу роботу вийшло декілька статей інших авторів, посилання на деякі з них є на нашій сторінці Медіа.

Images from the headstone rescue project on vul. Barvinok

Світлини з проекту порятунку могильних плит на вул. Барвінок у Львові, під проводом ЛВЦ.
Фото © 2018 RJH.

ВІЗИТИ

Marla and the Lviv Resor visitors in the old cemetery

Марла і туристи з Львів Резор на старому цвинтарі. Фото © 2018 RJH.

Так само, як і в 2017 р., у 2018 р. ми багато разів їздили зі Львова до Рогатина, у рамках планової діяльності нашого проекту, на зустрічі, на заходи вшанування пам’яті та інші міські урочистості, а також супроводжували гостей міста маршрутами єврейської спадщини. На загал, ми здійснили 19 поїздок до Рогатина і назад, провели 24 дні і 5 ночей у цьому місті, часто з іншими волонтерами-робітниками та з інструментами. Декілька наших поїздок – це відвідини міст і сіл у регіоні в околицях Рогатина, коли ми досліджували місця розташування бункерів в лісах з особистих спогадів уцілілих євреїв з рогатинського гетто, а також були у селі, про яке розповідається у аматорському фільмі Фанні Гольцман 1930-х років. Крім учасників конференції від Центропи, про яких вже згадувалося раніше, ми також привозили велику групу туристів з синагоги Огев Шолом з Вашингтона (США), а також велику групу шведів, організовану нашими друзями з «Львів Резор». Нам також було приємно, що тепер так багато туристів можуть їздити на екскурсії місцями єврейської спадщини самостійно, використовуючи ресурси на нашому вебсайті та епізодичні поради через приватні повідомлення і лінки на картах. У квітні ці ресурси допомогли групі з майже 20 нащадків і друзів родин рабина Стратинера з Рогатина віддати шану на старому єврейському цвинтарі та у інших пунктах, а у травні нашу друг Крістіан Герман провів Рогатином велику німецьку групу, у рамках розширеного туру місцями єврейської спадщини західною Україною і Молдовою.

АДМІНІСТРАТИВНІ ПИТАННЯ

The logo of our NGO

Логотип нашої ГО.

«Єврейська спадщина Рогатина» продовжує діяти як зареєстрована неприбуткова громадська організація з двома працівниками (це Марла і я) і трьома членами ради правління. Туди входять: наш давній друг і консультант Віто Надашкевич, виконавчий директор і керуючий партнер юридичної консультації «ЛоКрафт» зі Львова. Крім того, що він займався реєстрацією ГО, бухгалтерією і забезпеченням відповідності до законодавства, Віто та його співробітники також спілкуються з підрядниками і постачальниками від нашого імені, перейнявши на себе значну частину «господарської» діяльності «Єврейської спадщини Рогатина», поки ми маємо нагоду усі зусилля скерувати на проекти і комунікацію. Такий розподіл обов’язків виявився для нас досить дієвим останні два роки, і ми сподіваємося, що так і продовжимо у найближчому майбутньому. Віддаємо належне Віто за його далекоглядний підхід, коли він допомагав нам розробляти нашу дорожню карту для проектів. Ми щиро вдячні, що велику частину роботи фірма «ЛоКрафт» робить для нас безкоштовно, щоб отримані нами пожертви та наші особисті ресурси могли йти безпосередньо на роботу проекту.

Цього року ми нарешті створили логотип для «Єврейської спадщини Рогатина» та оперативно нанесли його на футболки. Ми можемо роздавати їх волонтерам, які нам допомагають на прибираннях цвинтаря та на інших важливих завданнях. Так радісно бачити, як наш логотип майорить на людях в Україні і за ї межами.

Just a few of the volunteers who have worn our logo with pride!

Просто декілька волонтерів, які з гордістю носять наш логотип!

ФІНАНСОВІ ПИТАННЯ

Як і в 2017 р., ми продовжуємо вести подвійні банківські рахунки: особистий (США) і нашого ГО (український). Це дозволяє нам бути гнучкими та надійними, отримуючи пожертви і покриваючи витрати проектів. Як завжди, ми фіксуємо та документуємо усі благодійні надходження, і усі пожертви (менше банківський комісій і комісій за перекази) йдуть безпосередньо на витрати проекту. Ми з Марлою надаємо певну суму з особистих заощаджень, щоб покрити усі адміністративні і операційні витрати, у тому числі нашу платню, а також деякі непередбачувані витрати проекту. На 2018 календарний рік, в доларах США, за номінальним курсом обміну UAD1=25UAH, з урахуванням комісії за конвертацію і переказ (протягом 2018 р. курс мінявся від 25,7UAH до 28,7UAH):

Проект розчищення старого цвинтаря 2018 р. (одноразово):
US+UA банківські рахунки
  інструменти і комплектуючі                   -$ 4,497 (71%)
  проживання RJH + волонтери                   -$   695 (11%)
  обслуговування: пальне, транспорт, та ін.    -$   718 (11%)
  харчування, вода - RJH + волонтери           -$   413 ( 7%)
  -----------------------------------------------------
  всього витрат за проектом за 2018 р.:        -$ 6,323
  індивідуальні пожертви через «Гешер Галіція» +$ 5,024
  пожертви від TMF                             +$   900
  пожертви з інших джерел                      +$   399
  -----------------------------------------------------
  сальдо на кінець періоду:                     $     0
  (проект закритий, але після нього залишилися інструменти та допоміжні
  матеріали, які є в наявності у RJH для користування у 2019 р.)

  [прибл. розбивка витрат на інструменти:
    66% (US$2990) мото-інструменти і комплектуючі
    20% (US$ 877) ручні інструменти і комплектуючі
     8% (US$ 339) засоби особистого захисту
     6% (US$ 291) інші допоміжні матеріали (брезент, та ін.)]


Проекти і діяльність ГО (поточні):
амер.+укр. банківські рахунки
  (не включаючи проект по старому цвинтарю 2018 р.)
  на початок періоду:                          +$ 9,514
  -----------------------------------------------------
  робоча сила по відновленню могильних плит    -$     9
  відшкодування по відновленню могильних плит  +$   187
  наземний транспорт Львів/Рогатин             -$ 1,192
  переклади EN->UA                             -$ 1,201
  розшифрування записів UA                     -$   230
  друк+зшивання                                -$   218
  домен для вебсайту, хостинг, додатки         -$   223
  харчування для волонтерів на місцях          -$    15
  бонуси для волонтерів: футболки, та ін.      -$   755
  комісія за безготівкові перекази             -$    27
  -----------------------------------------------------
  нетто-зміни 2018 р.:                         -$ 3,683
  індивідуальні пожертви через «Гешер Галіція» +$ 8,316
  особисті внески Осборнів:                    +$ 1,056
  -----------------------------------------------------
  сальдо на кінець періоду:                    +$15,203
  [сальдо = +$8303 US, +$6900 UA]


адміністративні витрати ГО, зарплати, та ін.:
укр. банківський рахунок
  на початок періоду:                          +$   362
  -----------------------------------------------------
  комісія за дозволи і держмита                -$ 1,179
  бухгалтерські послуги                        -$   960
  зарплати+соц.внески+податки                  -$ 4,758
  -----------------------------------------------------
  нетто-зміни 2018 р.:                         -$ 6,897
  особисті внески Осборнів                     +$ 6,800
  -----------------------------------------------------
  сальдо на кінець періоду:                    +$   265

Цей звіт може потребувати оновлення після нового року, щоб включити пожертви чи витрати з кінця року, а також кінцеві розрахунки нашого бухгалтера. Зверніть увагу, що цього року ми об’єднали розрахунки за наш проект з відновлення могильних плит із загальним обліком за проектами і поточною діяльністю ГО, яка відповідає завданням програми.

The TMF field crew still cheerful after five hard days of work

Наші друзі з TMF на старому єврейському цвинтарі Рогатина улітку. Фото © 2018 RJH.

У цьому звіті ще бракує того величезного обсягу часу, витраченого на волонтерську роботу, який надали нам безоплатно багато наших друзів і організацій, щоб посприяти усім цим проектам і нашій роботі. Ми розцінюємо це як борг, який сподіваємося повернути, допомагаючи іншим. Також не згадані і витрати, які понесли наші волонтери. На додачу до суттєвої грошової пожертви (див. вище) на минулорічний проект старого цвинтаря, Фонд Мацев також за власний рахунок оплачував витрати на проживання, харчування і транспорт протягом 5 днів робіт на об’єктах, а також вони власним коштом приїхали з Польщі чи Америки до Львова. Протягом усього цього періоду, до цього переліку ми також не включили особисті поточні і похідні внески (напр., артефакти для рогатинського музею «Опілля», книги для публічної бібліотеки Рогатина, та ін.), які надавали інші, Марла, я, не кажучи вже про багато дрібних витрат, які ми та наші помічники вирішили сплатити з власних кишень, суто для зручності. І звісно, ми з Марлою не враховуємо нашої власної волонтерської роботи, адже ми весь свій час присвячуємо роботі для нашої ГО.

Хотілося б подякувати організації «Гешер Галіція», і зокрема, їх голові Шеллі Келлерман Поллеро і фінансовому директору/скарбнику Анн Ґляйх Гарріс за те, що зробили процес отримання пожертв для «Єврейської спадщини Рогатина» звільненим від оподаткування для американських платників податку, та простим для усіх бажаючих.

ПРОГНОЗ НА 2019 Р.

Preliminary concept for the south mass grave memorial

Попередня концепція меморіалу південної братської могили. Зображення © 2018 Грін Гарден.

Сьогодні, коли у нас за плечима 8 років досвіду і 2 роки практичної роботи, ми вже вміємо краще планувати і реалізовувати малі і середні проекти. У 2019 р. сподіваємося почати і завершити повну капітальну реабілітацію південної братської могили, щоб покращити захист цієї території, поліпшити вигляд і ознакування, а також зменшити потребу постійного благоустрою. Залежно від джерел фінансування та нашого успіху у роботі на південній братській могилі, ми, можливо, також розпочнемо планувати відновлення старого єврейського цвинтаря.

Крім того, у 2019 р. ми плануємо надрукувати спогади Джека Глотцера у місцевому видавництві у книжковому форматі, як мінімум українською мовою, але сподіваємося, що і у двомовному форматі (з англійською). Цей проект вже профінансований, але ще потребує пошуку місцевих видавництв та нового форматування самих текстів. За домовленістю з дітьми Джека і з жертводавцями книга буде видана на некомерційній основі та буде безкоштовно передана в бібліотеки, школи та інші установи в регіоні.

У співпраці з «Гешер Галіція» у 2019 р. також запланована онлайн публікація інтерактивної історичної карти Рогатина, де буде позначено дані з сімейної історії, щонайменше до Першої світової війни, прив’язані до конкретних пунктів у місті. Хоча попередні дослідження для цього задуму напрацювали покажчик єврейських родин, історичні майнові документи та інші записи містять дані про практично усі родини у місті.

Чимала частина з нашої попередньої діяльності продовжиться у тому ж руслі, включаючи благоустрій на місцях поховань в Рогатині (з друзями і колегами, як зазвичай). Крім того, ми плануємо знову відплатити за послугу, допомагаючи цим друзям інструментом і робочою силою у їх проектах. Наш вебсайт ще має розділи, які ми хотіли б допрацювати на основі наших досліджень. Серед них – розділи про історію і спогади, карти і географію. Ми також плануємо спростити розділ про проекти та виділити в окремий розділ теми спадщини в Рогатині і регіоні, для зручності туристів, які бажають побачити і зрозуміти ці місця. Сподіваємося на співпрацю з рогатинським краєзнавчим музеєм «Опілля» та розробити інформаційні цифрові та/або друковані на брошурах пішохідні/автобусні екскурсії з акцентом на єврейській історії і спадщині у цьому регіоні.

ПОДЯКА НАШИМ ПОМІЧНИКАМ

Oksana and Olena working at one of the few standing matzevot

Тут панує волонтерський дух.
Фото © 2018 AP Фото / Євгеній Кравс.

Як має бути зрозуміло наприкінці цього звіту, «Єврейська спадщина Рогатина» успішно працює за підтримки зацікавлених і небайдужих, близьких і далеких друзів. Дозвольте зазначити знову те саме, що ми казали минулого року: ми з Марлою хотіли б висловити подяку усім, хто провадив, підтримував нас, допомагав нам, надихав, фінансував, писав про нас, редагував, перекладав і поділяв нашу роботу у 2018 р. Це дозволило нам натхненно працювати і множити наші результати у набагато більших масштабах, аніж наодинці. Ми вдячні вам за ваш час, ідеї, зв’язки, пожертви, роботу, гумор і любов – усе те, чим ви з нами ділилися упродовж цього часу, невтомно нас заохочуючи до наступних звершень. Звісно, що ми з нетерпінням чекаємо на 2019 р. Бажаємо усім: до зустрічі наступного року в Рогатині!

Переклад – Світлана Брегман.