Річний звіт ЄСР за 2021 рік

Далі подано описовий річний звіт для “Єврейської спадщини Рогатина” (ЄСР) за календарний 2021 рік. Щодо цього року, цей звіт підсумовує просування нашого проєкту та заходів, а також окреслює фінансові витрати нашої ГО. Щоб помістити цей незвичний рік у контекст, перегляньте наш звіт за 2020 р. (звіти за минулі роки також доступні у розділі з новинами на цьому вебсайті). Більшість елементів цього огляду мають гіперпосилання на сторінки з більшою кількістю інформації – на нашому сайті чи деінде.

This page is also available in English.

ПАНДЕМІЯ ТРИВАЄ

Маски й інші запобіжні заходи на зустрічах для уповільнення поширення вірусу. Фото © ЄСР.

Станом на початок цього року Марла та я перебували далеко від Львова та Рогатина впродовж дев’ятьох місяців, все ще чекаючи на розробку та доступність вакцини проти Covid-19. Ми залишалися у США ще майже вісім місяців: п’ять – в очікуванні отримати вакцину та ще три – для залагодження особистих питань (сімейних і пов’язаних зі здоров’ям), і зрештою повернулись на захід України наприкінці серпня.

Це означало, що ми знову покладалися на доброту наших українських друзів, колег та підрядників щодо догляду за місцями єврейської спадщини у Рогатині на час нашої тривалої відсутності, як описано нижче. З обережною радістю ми з Марлою повернулися до частої практичної роботи з нашими колегами – як у Рогатині, так і по регіону впродовж останніх чотирьох місяців.

Біля могили Михайла Воробця у Рогатині. Фото © ЄСР.

На жаль, із наближенням завершення 2021 р. пандемія все ще не відступає, а рівень зараження як в Україні, так і у США залишається високим з новими варіантами коронавірусу на горизонті. Усіх, кого ми знаємо в Україні, хвороба зачепила безпосередньо чи опосередковано, декого – трагічно. Цього року через ускладнення від Covid-19 ми втратили найпершого та найсильнішого українського прихильника єврейської спільноти Рогатина, нашого любого друга Михайла Воробця; його неможливо замінити у нашій роботі чи у наших серцях. Як й усі, ми з усіх сил адаптуємо наше планування та роботу, але з великим нетерпінням чекаєм безпечного завершення цього зриву.

ПРИБИРАННЯ ТА ДОГЛЯД ЗА ЄВРЕЙСЬКИМИ КЛАДОВИЩАМИ

Наш герой вкритий травою на новому єврейському кладовищі. Фото © ЄСР.

Звичайно, природа ігнорує поточні загрози здоров’ю людей та продовжує квітнути впродовж весни, літа чи осені – цього року без винятку. Як і 2020 р., наш добрий друг та давній волонтер Василь Юзишин здійснив численні подорожі до Рогатина, щоб очистити єврейські цвинтарі від трави та диких чагарників – 15 робочих візитів до нашого з Марлою повернення, а також 7 робочих – з нами, він також час від часу виконував дрібний ремонт на місцях.

Саша приборкує чагарники на старому єврейському кладовищі. Фото © ЄСР.

Під час двох робочих днів на кладовищах до Василя доєднався наш добрий друг та давній колега Саша Назар, який допомагає нам щороку, відколи ми взялися за утримання кладовищ. Саша страшенно зайнятий власними проектами з громадянського суспільства та спадщини, працюючи для Львівського волонтерського центру (ЛВЦ) та поступово відновлюючи одну з двох львівських довоєнних синагог, що збереглися. Володимир Василик, який приєднався до Василя та Саші у роботі на кладовищах не раз у 2020 р., не зміг волонтерити у 2021 р. через його велике робоче навантаження лікаря в Івано-Франківську, але він та його сім’я все ж зробили свій внесок у вшанування втраченої єврейської громади Рогатина (дивіться нижче).

Одна з сильніших шабельних пил, оточена зрізаними пеньками. Фото © ЄСР.

Крім косіння за допомогою кущорізів (струнних тримерів) і легкої обрізки за допомогою сучкорізів (яку в основному цього року виконувала Марла), пізньої осені ми з Василем удосконалювали інструменти та навички зрізання пнів на місцях поховання – завдання, яке найкраще виконувати після косіння впродовж прохолодних місяців з повільним зростанням рослинності. Тепер, маючи дві шабельні пили, набагато потужніші літій-іонні акумулятори та дискові пили, вибрані за їхню здатність робити обрізку, ми набагато ефективніші у зрізанні пнів рівно із землею, що усуває небезпеку під час поїздок для відвідувачів (і нас), уповільнює нове зростання біля пнів та мінімізує обрив ниток під час косіння. Ми з Василем саме зрізали пні на новому єврейському кладовищі, коли у Марли брали інтерв’ю “Суспільне Карпати” про нашу роботу; вони зафіксували деякі сцени наших нових методів. Ми вже добре просунулися з вирубкою пнів на новому кладовищі та плануємо продовжувати цю роботу навесні, коли розтопиться сніг та перед початком нового росту рослинності.

У Марли беруть інтерв’ю для “Суспільне Карпати” на старому єврейському кладовищі. Фото © ЄСР.

Місце південного масового поховання у грудні. Фото © ЄСР.

До початку роботи зі зрізання цього року Василь здійснив декілька рутинних візитів на єврейські кладовища та місця масових поховань у Рогатині, щоб перевірити їх стан, що ми також робили з ним після завершення сезону зрізання у листопаді. Під час нашого останнього спільного візиту на місця в середині грудня землі та меморіали були вкриті ковдрою свіжого снігу та усе було тихо. Впродовж цього року постійна присутність ЄСР з доглядом за ділянками зміцнила місцеві знання та повагу до місць поховань як частини місцевої спадщини й додала сусідам сміливості підходити до нас із запитаннями та з пропозиціями допомогти. Ми вдячні за ці відносини, що поступово розвиваються.

ВІДНОВЛЕННЯ НАДГРОБКІВ

Надгробки, знайдені серед інших уламків сім’єю Павлюків. Фото © ЄСР.

Віднайдення фрагментів єврейських надгробків, розкиданих по Рогатину, – завжди непередбачуване, залежно від нових зносів чи будівельних робіт у місті власниками приватної власності чи міською владою Рогатина та постачальниками комунальних послуг. Ми змогли здійснити незвичну кількість відновлення цього року, бувши попередженими про нові знахідки через фейсбук (як на сторінці ЄСР, так і на особистій сторінці Марли), телефонні дзвінки, електронні листи й інші маршрути до Марли чи Василя, навіть особисто відвідувачами кладовищ під час нашої роботи.

Іноді відновлені фрагменти невеликі, проте численні. Фото © ЄСР.

Марла з членами пожежної частини та поліцейського відділу Рогатина під час дослідження надгробків у місті. Фото © ЄСР.

Повідомлення про надгробки дали нам можливість зустріти представників як пожежної частини Рогатина, так і поліцейського відділу Рогатина цього року, що є дуже позитивним розвитком для нашої ГО та майбутньої роботи в місті. Загалом цього року ми відновили понад 20 фрагментів надгробків, включно з декількома великими уламками, у вісьмох випадках – з семи локацій по Рогатину, зокрема той фрагмент, який ми бачили вбудованим у вулицю Зелену впродовж понад 8 років. Наша сторінка щодо проєкту з відновлення єврейських могильних плит та карта зараз налічують 60 окремих відновлень та сотні фрагментів надгробків, повернутих на старе єврейське кладовище впродовж останніх одинадцяти років.

Відновлення двох фрагментів на вулиці Зеленій у вересні. Фото © ЄСР.

Відновлення одного фрагмента з узбіччя під старим кладовищем. Фото © ЄСР.

Цього року ми знову хочемо подякувати нашим друзям Тетяні Петрів та Ользі Благій (обидві – директорки місцевих музеїв у Рогатині) за допомогу у налагодженні зв’язків з громадянами та представниками влади у Рогатині для відновлення надгробків. Ми теж хочемо подякувати сім’ї Павлюків разом із сім’ями Козаків та Генег за допомогу у зібранні надгробків біля їхніх будинків чи поблизу, а також Юрію Пайкушеві та Ірині Пастищин за те, що безпосередньо чи за посередництва контактували з нами, щоб попередити про надгробки, знайдені ними чи іншими. Звісно, ми ще дякуємо Василеві Юзишину – не лише за налагодження великої частини комунікації з мешканцями Рогатина щодо віднайдених надгробків, а також за його фізичну силу у відновленні та поверненні цих плит на кладовище, де вони зараз захищені від випадкового пошкодження.

Відновлення фрагментів біля будинку Генегів у Рогатині та доставлення їх на старе єврейське кладовище. Фото © ЄСР.

МЕМОРІАЛИ НА МАСОВИХ ПОХОВАННЯХ

Сім’я Василиків на північному місці у червні. Фото © ЄСР.

Два відомі місця масових поховань у Рогатині надалі отримували увагу та догляд цього року у декількох формах. Хоча Марла та я були відсутні в Україні в обидві щорічні дати вшанування жертв першої великої акції Другої світової війни (20 березня, на південному масовому похованні) та ліквідації ґетто (6 червня, на північному масовому похованні) у Рогатині, ми та інші відзначили ці дати по світу, а Василь з’їздив до Рогатина з приводу обох подій , щоб постояти біля місць та згадати за нас усіх. До Василя приєдналися наші друзі – сім’я Василиків з Івано-Франківська – у меморіальному заході червня, і Володимир зачитав вголос українською мовою молитву “Господь милосердний” навпроти меморіалу.

Завдяки Ігореві місця могил мають добрий вигляд навіть пізньої осені. Фото © ЄСР.

Знову цього року ми погодили з Ігорем Залипком, інженером та менеджером на підприємстві “Рогатинський водоканал” (де розташоване північне масове поховання) очищення та прибирання земель навколо меморіалів та насадження сезонних квітів на місцях під час тепліших сезонів; він знову виконував цю роботу старанно та з обережністю, а ми вдячні за його зусилля. ЄСР також розчистила трави, що швидко зростають, та чагарники, а також отруйний гігантський борщівник, який щороку з’являється на південному місці; Василь працював сам у червні, а тоді разом з Марлою та мною для повного розчищення у вересні.

Відвідини Рогатина для зустрічі в межах програми “Мережа пам’яті” у вересні. Фото © ЄСР.

У травні міська влада Рогатина дала позитивну відповідь на наше прохання додати ґрунт та ущільнити його за допомогою техніки на південному масовому похованні в надії запобігти подальшому незаконному копанню реліквій часів війни на цьому місці; на щастя, відтоді місце не порушували, однак ми залишаємося пильними, часто відвідуючи його.

Для подальшого підвищення захисту місця і вшанування масових поховань нам було приємно дізнатися, що наш проект прийняли у поточний трирічний етап програми “Мережа пам’яті” в Україні, на яку “Єврейська спадщина Рогатина” подавала заявку у липні 2020 р. зі значною підтримкою нашого друга та юриста ГО Віта Надашкевича разом із нашою україномовною перекладачкою Наталією Курішко (яка є також дорогою подругою та давньою порадницею ЄСР), а також місцевих партнерів міської адміністрації Рогатина та рабина Колесника з Івано-Франківська.

Ольга Гончар відвідує місце рогатинського південного масового поховання з нами. Фото © ЄСР.

Хоча програма не забезпечуватиме фінансування будівництва на цьому етапі, як вона це робила на попередніх етапах, нам надають важливі поради й підтримку іншими способами, зокрема у деяких додаткових технічних обстеженнях, але особливо в орієнтації по комплексному обліку землекористування та юридичних заявках для включення наших місць до Державного реєстру нерухомих пам’яток України – ключовій передумові виконання законів України щодо захисту кладовищ (що включає масові поховання). Ми також попросили надати ескізний дизайн і будівельні дані з вибраних місць на минулих етапах програми задля кращої оцінки витрат та альтернатив для варіантів дизайну, який ми замовили. З вересня нас підтримує в управлінні нашою ініціативою в “Мережі пам’яті” Ольга Гончар – наставниця, призначена нам програмою, та яка сама є досвідченою проєктною менеджеркою завдяки роботі директоркою у Меморіальному музеї тоталітарних режимів “Територія терору” у Львові.

Знімок екрана Zoom-семінару щодо правової охорони місць.

Загальна програма “Мережа пам’яті” була дещо загальмована через триваючу пандемію, однак координатори і спеціалісти програми адаптувалися, прискоривши навчальну частину загальної програми та перемістивши більшу частину навчального та семінарського матеріалу на дистанційні заняття (здебільшого через Zoom). У першій половині наступного року ЄСР сподівається відвідати минулі місця програми, які ми обрали як найбільш адаптовані до масових поховань у Рогатині, щоб безпосередньо дізнатися більше про дизайн, будівництво та досвід процесу лідерів таких ініціатив.

Вступна зустріч з нашим наставником з програми “Мережа пам’яті”, представниками міської влади Рогатина та ЄСР. Фото © ЄСР.

ВКАЗІВНИКИ ДО МІСЦЬ СПАДЩИНИ У РОГАТИНІ

Вказівник за межами старого єврейського кладовища у Рогатині. Фото © ЄСР.

2021 р. у Рогатині чудово розпочався зі встановлення у середині січня двомовних пішохідних вказівників у багатьох місцях у центрі міста. Проєкт профінансований міською владою Рогатина та був керований директором та працівниками історико-краєзнавчого музею “Опілля”, вказівники показують шлях до понад десятка визначних місць у місті, включно зі старим єврейським кладовищем та південним єврейським масовим похованням. Окрім описових назв об’єктів спадщини, вказівники також містять символи, що репрезентують місця, – із зображенням зірки Давида на двох символах єврейських пам’ятників.

Перегляд туристичної карти у музеї “Опілля”. Фото © ЄСР.

Нові пішохідні знаки узгоджуються з великим знаком і картою міста, що встановлені на площі Роксолани, яка є логічним пунктом відправлення для піших турів, та з друкованими картами, доступними у форматі флаєрів у рогатинському музеї “Опілля”. Інші об’єкти спадщини, показані на цих картах та на знаках включають дерев’яну Церкву Святого Духа Рогатина, що входить до світової спадщини ЮНЕСКО, меморіал пам’яті турецьких солдатів, полеглих у Першій світовій війні на південний схід від міської площі, а також інші церкви й музеї. Рогатину пощастило мати багато історичних об’єктів, що приваблюють туристів й інших відвідувачів.

Зразок технічних характеристик з нового стандарту дорожніх знаків України.

Наш проєкт щодо фізичного ознакування та вказівників зупинився у 2020 р. через відсутність в Україні і ця затримка тривала цього року, хоча нам вдалось відновити роботу, коли ми повернулись наприкінці літа. Огляд та оцінка численних дорожніх знаків під час нашої роботи з обстеження єврейських місць поховань у регіоні привели нас до дуже здібної компанії з дизайну/виготовлення знаків у Львівській області і ми вже співпрацювали з ними, щоб переглянути та перевірити наші концепції знаків для дорожніх та розпізнавальних знаків на місцях єврейської спадщини. Національний стандарт України для дорожніх знаків значно змінився у листопаді цього року, тож ми адаптуємо концепції дизайну, щоб відповідати новому стандарту зараз. Сподіваємось завершити перші прототипи розпізнавальних та дорожніх знаків напрямку, щоб принести їх на огляд стратегії та планування з представниками міської влади Рогатина у першій половині 2022 р.

Новий пам’ятник у Чесниках. Фото © ЄСР.

Упродовж двох останніх років ми слідкували за тихим та непохитним проектом з меморіальних знаків, яким керує Об’єднана єврейська община України (ОЄОУ) , що базується у Дніпрі, та у якому знаки з чорного граніту розміщують на місцях єврейських кладовищ і масових поховань в Україні, яким бракує інших форм ідентифікації, у співпраці з місцевим самоврядуванням та місцевими активістами з питань спадщини. Зазвичай на знаки наносять один або більше єврейських символів, назву єврейської громади, яка вшановується, та у деяких випадках також коротку історію громади та місця. Ця спроба ознакування, як форма ідентифікації спадщини, є одним із найважливіших способів відновлення та захисту пам’яті довоєнних громад та трагедії Голокосту. Марла та я зробили внесок у зусилля ОЄОУ, надавши вичерпну географічну інформацію та інформацію про місцевість з близько 350 місць, які ми особисто відвідали у трьох найзахідніших областях України. В листопаді нам були приємно приєднатися до відкриття нового знаку у селі Чесники поблизу Рогатина; єврейські сім’ї Чесників загинули на місці вбивства біля краю села та під час акцій у Рогатинському ґетто під час Другої світової війни. З продовженням всеукраїнського проєкту ОЄОУ в наступні роки ми з нетерпінням чекаємо на розміщення додаткових ознакувань в районі Рогатина, можливо, на непозначених єврейських кладовищах у Букачівцях, Княгиничах та/чи Журові.

Сім’я Росоловських з рабином Колесником на посвяченні пам’ятника у Чесниках. Фото © ЄСР.

ДОГЛЯД ЗА ЄВРЕЙСЬКИМИ МІСЦЯМИ ПОХОВАНЬ: ПЕРЕДОВИЙ ДОСВІД ТА РЕСУРСИ

Хоча пандемія призупинила частину нашої практичної роботи у 2020 та 2021 р.р., ми виявили, що основа роботи, яку ми вже провели під час дослідницького проєкту Марли, фінансованого програмою ім. Фулбрайта, для документації передового досвіду й ресурсів для збереження єврейських кладовищ у нашому регіоні (те, що ми називаємо “ПЄС” для позначення “Путівника єврейською спадщиною”), дала нам можливість продовжувати розробляти цей вебсайт, і раніше цього року ми завершили усі ключові компоненти проєкту англійською мовою. Наш вебсайт був представлений як ініціатива “знизу” у Каталозі передового досвіду для збереження єврейських кладовищ, який опублікований цього року ESJF Європейською ініціативою збереження єврейських кладовищ та її партнерами (“Єврейська спадщина Рогатина” також представлена як “голос громади”). Переклад ПЄС на українську мову все ще триває за допомоги нашої (перевантаженої роботою!) основної прекладачки, що ускладняється технічною природою багатьох тем і величезним розміром вебсайту.

Відвідування непозначеного єврейського кладовища в Устечку (Тернопільська область) як частина нашого дослідження цього року. Фото © ЄСР.

Час за межами України також зміцнив наше дослідження розташування та характеристик єврейських кладовищ і масових поховань на заході України, а також нашу рішучість особисто побачити всі місця поховань, які мають чітко визначені локації. З майже 530 розпізнаних кладовищ і масових поховань у Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях дві треті мають точні локації (понад 150 масових поховань розпізнано, але перебувають без наочних доказів чи опублікованих досліджень). В інтенсивній серії візуальних оглядових поїздок протягом останніх чотирьох місяців цього року з Василем та іноді з іншими колегами ми завершили обстеження, діставшись до усіх відомих, крім одного, місць для огляду та вшанування.

Таким чином, основна робота над цим проєктом завершена, але ми продовжимо вдосконалювати розділи путівника, дізнаючись більше з власного досвіду у Рогатині та регіоні, та розширюватимемо ресурси з відкриттям нової й корисної інформації у будь-якому носії. Передбачаємо, що час від часу ми додаватимемо нові тематичні дослідження (і зараз маємо два на прикметі). Ми коригуватимемо таблиці з даними про місця поховань, дізнаючись нову інформацію; вважаємо, що для нащадків єврейських сімей з регіону, а також для органів місцевого самоврядування та ГО громадянського суспільства у регіоні ці дані продовжуватимуть бути одними з найважливіших елементів дослідницького вебсайту. Звичайно, впровадження версії настанов для посилення збереження та вшанування пам’яті на місцях поховань Рогатина залишається нашим особистим пріоритетом у майбутньому.

Приклади меморіалів у стилі стел, які ми побачили на заході України під час нашого дослідження: масове поховання Перемишлян, нове кладовище Рогатина, зруйноване кладовище у Скалаті, масове поховання поблизу кладовища у Сколе, Рогатинське старе кладовище, Підгайцівське масове поховання на кладовищі, Ужгородське кладовище. Фото © ЄСР.

ДИВЛЯЧИСЬ ВПЕРЕД: ВІДНОВЛЕННЯ ТА ПРОДОВЖЕННЯ ПРОЄКТІВ

Ми повернемось наступного року..! Фото © ЄСР.

Пандемія навчила нас бути обачними у прогнозуванні проєктної роботи, проте ми можемо принаймні поставити деякі цілі на 2022 рік:

АДМІНІСТРУВАННЯ

Віто під час зустрічі з міськими чиновниками Рогатина цього року. Фото © ЄСР.

У той час, як пандемія сповільнила чи призупинила деякі з наших продуктивних заходів, що залежать від адміністративної поради й підтримки від юриста нашої ГО Віто Надашкевича, у 2021 р. ЄСР зіткнулася з кількома новими юридичними та фінансовими проблемами, пов’язаними з Марлиним та моїм іноземним (американським) громадянством як працівниками ГО. Більшість з цих проблем були пов’язані із Законом США “Про податкові вимоги до іноземних рахунків” (FATCA), який зараз вимагає обов’язкову документацію в банках України, зокрема в банку нашої ГО. Важливо зазначити, що ми ніколи не порушували американських чи українських законів і що увесь наш дохід щорічно звітується урядам обох країн (він ще й потрійно оподатковується, оскільки ми виплачуємо власні зарплати з наших особистих заощаджень). Проте вирішення цих питань потребувало численних форм та багаторазових зустрічей з бюрократами та банківськими чиновниками, основний тягар яких, на жаль, ніс Віто.

Віто під час обговорення стратегії щодо захисту місця на Рогатинському південному масовому похованні. Фото © ЄСР.

Окрім управління цими адміністративними питаннями, Віто взяв сильну лідерську роль для ЄСР у вирішенні прогалин у правовій ідентифікації, класифікації та реєстрації єврейських місць поховань у Рогатині. Від нашого імені через свою фірму Юридичні послуги і консалтинг “Ло Крафт” Віто також співпрацював з юрисконсультом щодо програми “Мережа пам’яті”, щоб розпочати розробку “алгоритму” чи покрокового підходу до остаточної реєстрації з конкретних питань у кадастрових та інших регіональних та національних базах даних. Це значна проблема по всій Україні з часу її незалежності від Радянського Союзу та через перехід до законів, що регулюють право власності, західного зразка, але програма “Мережа пам’яті” вже досягла кількох успіхів і, сподіваємось, наші справи також можуть зазнати успіху через кілька років.

Віто продовжує утримувати юридичні та адміністративні витрати ГО ЄСР на дуже низькому рівні, списуючи багато випадкових і навіть більших витрат для нас, що є значним благодійним подарунком для нашої маленької організації.

ФІНАНСИ

Незалежно від пандемії чи того, де Марла та я проживаємо, з часу заснування ГО ми ведемо двоканальні банківські рахунки – особистий (американський) та ГО (український), щоб залишатися гнучкими й надійними в отриманні пожертв та покритті проєктних витрат. Публікуючи наш дохід та витрати тут, як і минулими роками, ми прагнемо прозорості. Ми також записуємо і висловлюємо вдячність за усі пожертви (понад 30 особистих пожертв у 2020?), і кожна пожертва (менше банківських і трансферних комісій) спрямовується безпосередньо на проєктні витрати. Марла та я вкладаємо додаткові гроші з наших особистих заощаджень, щоб покрити усі адміністративні, податкові та експлуатаційні витрати, включно з нашими власними зарплатами, а також деякі непередбачені витрати на проєкт. Дохід та витрати ГО за 2021 календарний рік зазначені нижче в американських доларах та із застосуванням номінального обмінного курсу 1 американський долар = 27 українським гривням, щоб врахувати плату за трансфер та коливання курсу (впродовж 2021 р. курс варіювався від 25.8грн до 28.3грн):

Проєкти та заходи ГО: американський + український банківські рахунки
  початковий баланс:                                       +$14,226
  -----------------------------------------------------------------
  утримання територій кладовищ                             -$ 2,398
  утримання територій масових поховань                     -$   400
  відновлення надгробків                                   -$     0
  різна проєктна праця                                     -$   433
  інструменти, запасні частини та комплектуючі             -$ 1,112
  харчування волонтерів та інше                            -$    15
  наземний транспорт Львів/Рогатин                         -$ 2,210
  переклад з англійської на українську                     -$   753
  транскрипції російська/ЧГК                               -$   200
  ознакування: стандарти дизайну та програмне забезпечення -$   314
  друк, книги тощо                                         -$   142
  юридичні послуги проєкту                                 -$     0
  домен, хостинг, додатки вебсайту                         -$   253
  плата за банківські послуги та перекази                  -$   134
  -----------------------------------------------------------------
  чиста зміна 2021 р.                                      -$ 8,364
  перехідні витрати 2020 р.                                -$     0
  індивідуальні пожертви через GG                          +$ 9,597
  пожертви від інших джерел                                +$     0
  -----------------------------------------------------------------
  кінцевий банківський баланс проєкту:                     +$15,459
  невідшкодовані витрати 2021 р.                           -$     0
  -----------------------------------------------------------------
  чистий кінцевий баланс проєкту:                          +$15,459
  [баланс = +$8905 американський, +$6554 український, -$0 борг]

адміністрування ГО, зарплати тощо: український банківський рахунок
  початковий баланс:                                       +$ 4,076
  -----------------------------------------------------------------
  збори за видачу дозволів та державні збори               -$   363
  бухгалтерські та банківські збори                        -$ 1,250
  зарплати+пільги+податки                                  -$ 3,675
  -----------------------------------------------------------------
  чиста зміна 2021 р.:                                     -$ 5,288
  особистий внесок Осборнів                                +$ 7,500
  -----------------------------------------------------------------
  кінцевий баланс адміністратора:                          +$ 6,288

Як завжди, цей підсумок може потребувати оновлення після першої половини року, щоб додати пожертви чи витрати, здійснені наприкінці року, та остаточний розрахунок нашого бухгалтера.

Цього року ми знову красно дякуємо організації “Ґешер Ґаліція” за її волонтерські внески, зокрема їхній адміністраторці PayPal та керівничці операціями Шеллі Келлерман Поллеро, фінансовому директорові/скарбникові Дарсі Стамлеру і президентові Стівену Тернеру за те, що зробили процес пожертвувань для “Єврейської спадщини Рогатина” таким, що не підлягає оподаткуванню для американських платників податків та простим для усіх.

Ми з Марлою продовжуємо безкоштовно присвячувати наш власний час впродовж року для підтримки проєктної роботи та адміністрування ГО, зокрема дистанційно допоки ми змогли повернутися в Україну. Ми прагнемо продовжувати, залишаючись здоровими, хоча ми помітно старіємо; розробка плану переходу для майбутнього ГО буде нашою темою для роздумів у наступному році.

ДЯКУЄМО УСІМ НАШИМ ПРИХИЛЬНИКАМ

Несподіване відкриття сліду мезузи на одвірку колишньої бейт-мідраш
у Рогатині з друзями. Фото © ЄСР.

Кожного року нам з Марлою зрозуміло, наскільки наша робота залежить від наших прихильників, включно з тими, які волонтерять з нами, працюючи у Рогатині та регіоні, тих, які жертвують, щоб покрити витрати нашої проєктної роботи, та тих, які діляться з нами ідеями та підбадьоренням, коли ми продовжуємо свої зусилля. Це усвідомлення було особливо чітким на другий рік дислокації через пандемію, коли ми більш, ніж будь-коли залежали від друзів та колег у допомозі з утриманням єврейських місць поховань Рогатина та з розвитком наших фізичних та віртуальних меморіальних проєктів. Не дивно, що добрі люди, які підтримували нас минулими роками, знову продовжили нести велику долю тягаря нашої роботи зі спадщини цього року. Нам та кожному, хто пов’язаний з Рогатином, дуже пощастило з цим безстроковим подарунком.

Кожне завдання важливе: Василь прибирає отруйні рослини з місця південного масового поховання. Фото © ЄСР.

Як видно зі статей новин на цьому вебсайті та дописів у мережі “Фейсбук” упродовж року, Василь Юзишин був стійким і героїчним у своїх зусиллях і тоді, коли ми були відсутні місяцями, і після нашого повернення до України, загалом здійснивши 36 візитів до Рогатина з нами чи без. Василь тепер знає нашу роботу настільки добре, як і ми, влучно промовляє за нас у багатьох випадках як українською, так і англійською мовами; ми горді та щасливі включити його до нашої основної команди. Нам завжди приємно спостерігати, як Василь взаємодіє з іншими; його легка усмішка та спокійна манера поведінки тішать інших так само, як нас. Після п’ятьох років роботи та сміху разом, ми плекаємо нашу міцну дружбу з цим добрим чоловіком.

Ще одна запланована зустріч з Віто та Ольгою в офісі музею “Територія терору”. Фото © ЄСР.

Інші давні друзі та колеги також продовжили свою постійну допомогу в проєктах ГО та інших заходах. Ми вже згадували Сашу Назара, якого наразі ми знаємо понад 10 років та який залишається натхненням для нас у своїй великодушній роботі зі спадщини у Львові та регіоні. Ми також згадували Віто Надашкевича, який створив нашу ГО як українську неурядову юридичну особу п’ять років тому та продовжує надавати дуже необхідні поради нам та іншим регіональним ініціативам громадянського суспільства для підтримки культурного, що стосується довкілля та економічного прогресу; його внески в проєкти ЄСР цього року зросли, незважаючи на обмеження пандемії.
2021 р. став ще одним роком, у якому ми поховали нашу давню подругу та основну перекладачку Наталію Курішко під купами сторінок – цей звіт є ще однією! Цього року нам було приємно нарешті зустрітися з Ольгою Гончар, директоркою Меморіального музею тоталітарних режимів “Територія терору” у Львові, яка є важливим історичним та культурним ресурсом для нашої роботи не лише у програмі “Мережа пам’яті”, але й у набагато ширшому проєкті відродження обізнаності та цінування єврейської культури в регіоні. Нам пощастило зустрітись з кожним із цих старих і нових друзів до кінця 2021 р.; ми сумуємо за можливостями особисто контактувати з іншими друзями та прихильниками, як ми могли це робити до пандемії.

Наші зв’язки з музеєм “Опілля” та міською владою Рогатина залишаються міцними. Фото © ЄСР.

Ми вдячні, що продовжуємо отримувати матеріальну і нематеріальну підтримку від https://rmtg.gov.ua/ та від партнерів (і друзів) нашої ГО – ESJF Європейської ініціативи збереження єврейських кладовищ, організації “Яхад – Ін Унум”, Групі дослідження Рогатинського району (Rohatyn District Research Group – RDRG – колишня RSRG), та організації “Ґешер Ґаліція”.

Як і кожного року, ми б хотіли висловити подяку багатьом окремим жертводавцям, які надали кошти цього року для постійної підтримки нашої роботи у Рогатині. Пожертви покрили усі витрати нашої проєктної роботи цього року з невеликим запасом, почасти завдяки кільком дуже суттєвим подарункам від родини та друзів, але й також завдяки численним повторним жертводавцям з минулих років. Ми з приємністю і гордістю перелічуємо у списку цьогорічних і минулорічних жертводавців на нашому вебсайті.

Нам подобається завершувати наші річні звіти на веселій ноті, особливо у складні часи. Цього року пандемія віддаляла нас від багатьох людей, проте нам все ж вдалося просунути наш “бренд” трохи далі завдяки друзям, які охоче носять наші кольори з гордістю. Ми знову дякуємо кожному, хто продовжує транслювати наше послання та зусилля пам’ятати, об’єднувати і працювати разом.

Регіональні друзі та прихильники “Єврейської спадщини Рогатина” у наших футболках та з усмішками!

Переклад Наталія Курішко.